2024. április 25. - Márk

A Sirály Szász rendezésében

Szász János filmrendező állítja színpadra Csehov Sirály című művét a Bárka Színházban, a Kecskeméti Katona József Színházzal közös bemutatót január 25-én tartják - közölte Kovács Krisztián, a színház munkatársa az MTI-vel.
2008. január 15. kedd 08:59 - Hírextra

Az orosz író darabjának bemutatóját eredetileg a múlt évre, október közepére tervezték, a premier azonban akkor betegség miatt elmaradt.

Az előadásban szerepel Varjú Olga, Balázs Zoltán, Seress Zoltán, Bognár Gyöngyvér, Gados Béla, Varga Anikó, Tompos Kátya. Trigorin, a neves író szerepében fellép Alföldi Róbert, a Bárka Színház jelenlegi vezetője, a Nemzeti Színház jövőbeni igazgatója.

"Az álmodozók álmodoznak, álmaik valóra válnak és elpusztítják azokat, akik álmodják őket" - írta a darabról a színház. Az összegzés szerint a történet fizikai színhelye "egy birtok a semmi közepén, egy tó partján", szellemi közege "a művészet nevű kietlen pusztaság", az idő valamelyik század vége, a szereplők pedig álmodozók.

A történet szerint Trepljov, fiatal író modern színdarabot készül bemutatni nagybátyja birtokán. A monológot szerelmére, Nyinára, a szomszéd földbirtokos család lányára bízza. A közönség soraiban ott ül Trepljov anyja, Arkagyina, a híres színésznő, vele van hódolója, Trigorin, a neves író. A szöveg nem arat sikert; a szerző sértődötten berekeszti a produkciót. Trepljov később lelő egy sirályt, és azzal mutogatja: "nemsokára ugyanígy megölöm magamat is". Anya és fia csúnyán összekap, Nyina pedig Trigorint választja és elszökik színésznőnek.

Két év telik el: Nyina boldogtalan házasságban él, Trigorintól fogant gyermeke meghalt, színésznőként csalódások és kudarcok érték. Trepljovból igazi író lett, de súlyosbodott magánya. Sikerei sem vigasztalják; ezúttal már nem kerülheti el az öngyilkos golyót.

"Eszembe ötlött egy téma... Egy kis elbeszélés témája: egy tó partján gyermekkora óta él egy fiatal lány, olyan, mint maga; szereti a tavat, akár a sirály, és boldog és szabad, akár a sirály. De véletlenül jött egy ember, meglátta és unalmában elpusztította, mint ezt a sirályt" - mondja Nyinának a darabban Trigorin. Bukásai után Nyina "Sirály" néven írja alá leveleit, és záró monológjában is így emlegeti magát.

Anton Pavlovics Csehov (1860-1904) orosz írót a XX. századi lélektani dráma előfutárának tartják. Kezdetben humoreszkeket, novellákat írt, az 1890-es évek közepén fogott drámaírásba: ekkor született a Sirály, a Ványa bácsi, a Három nővér, a Cseresznyéskert. Műveiben az orosz mozdulatlanságot, az ember kiszolgáltatottságát, a reménytelenséget ábrázolta.

Szász János, Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész több darabot állított színpadra, 1990-től Miskolcon, 1998-tól a Bárka Színházban rendez. Filmjei közül a legutóbb az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója (2007) című alkotást láthatta a közönség, nevéhez fűződik még egyebek mellett a Wojczeck (1993), Az infánső születésnapja (1995, tv), a Witman fiúk (1996), a Temetés (1998)), A holokauszt szeme (2002).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását