2024. április 25. - Márk

Elindul a berlini fal

Világkörüli útra indul a német fővárost csaknem három évtizeden keresztül elválasztó, leomlásával azonban az országot és Európát is egyesítő berlini fal.
2009. november 11. szerda 14:22 - HírExtra
Nem csak Németország, hanem - a televíziós közvetítéseknek köszönhetően - az egész világ láthatta, amint az 1000 elemből dominófal kártyavárként omlik össze. Ezt megelőzően a berliniek és külföldi turisták tízezrei csodálhatták meg a különleges műanyagból készült, egyenként két és fél méter magas, mintegy 20 kilós, színes ruhába öltöztetett dominóköveket. Az elemeket német és külföldi diákok díszítették rajzaikkal, illetve írták tele őket az egykori fallal kapcsolatos gondolataikkal, és mindazzal, ami a határzárról eszükbe jutott. Külön érdekesség, hogy a hírek szerint többségben olyan fiatalok voltak a "falpingálók", akik 1989 után születtek, így az akkor történtekről csak különböző beszámolókból értesülhettek.

Így jött létre az a páratlan dominógaléria, amely múzeumba kerül, és nem csupán németországiba. Néhány dominómementóért már bejelentkezett a bonni történeti múzeum, és a hírek szerint a ledöntött dominótéglákért sorban állnak más múzeumok is. Sőt a szervezők szerint külföldről is nagy az érdeklődés: ezért döntöttek úgy, hogy néhány dominó hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína már jelezték, hogy kiállítanának dominóköveket.

A hatalmas érdeklődést jelzi az is, hogy a dominófalat az évfordulós ünnepségen jóformán még le sem döntötték, a különös galériáról máris könyv jelent meg. A kötet felidézi a 20 évvel ezelőtt történteket, bemutatja a falutánzatot alkotó 1000 elemet és az azokon szereplő, sokak szerint egyformán szellemes, tanulságos és olykor rendkívül bölcs szövegeket alkotóikkal együtt.

Néhány példa a feliratok közül: "A szabadság titka a bátorság"; "A változás a fejekben kezdődik". Egy, az egykori NDK hírhedt vezetőjének, Erich Honeckernek küldött üzenet pedig úgy hangzik: "Erich! Kapcsold le a villanyt! Te leszel az utolsó!" (Mármint aki a fal leomlása után az NDK-ban marad...)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását