2024. április 26. - Ervin

Megkerülik a Földet

A Balatonon gyakorolt a közelmúltban Légrádi Márk és Kézdi Réka a várhatóan 160 napig tartó, a Földet megkerülő hajózáshoz. Ennek célja, hogy bemutassa, mire lehetnek képesek a mozgássérültek, ha egészséges társaikkal közös célt akarnak elérni.
2008. augusztus 4. hétfő 18:37 - Hírextra

A szituációs gyakorlat 25 napig tartott, ezalatt napelem működésével nyerték az energiát, működtették a szükséges elektromos berendezéseket - tudta meg az MTI munkatársa Szilágyi Krisztinától, az expedíció egyik tagjától.


A képződő hulladékot anyaguk szerint egymástól elválasztva, szelektíven gyűjtötték az edzés során és nem juttattak semmilyen káros anyagot a levegőbe.
A földkerülő út célja, hogy segítse a társadalmi tudatosság erősödését a környezetvédelem területén és hangsúlyozza azt is, hogy a mozgássérültek és az egészséges emberek képesek együttműködni ilyen célok érdekében is. Kézdi Réka mozgássérült, de nem érzi azt, hogy helyette kellene bármit is elvégezni társainak. Immár 14 éve vitorlázik kis hajókkal.


A csapat 3 fővel kezdte meg a felkészülést ez év tavaszán. Egyikük családi okok miatt nem tudta vállalni az utat. Végül Szilágyi Krisztina személyében sikerült megtalálni azt a vállalkozó kedvű embert, aki megfelel egy ilyen út követelményeinek.


A nagy kalandhoz két társaság is felajánlott hajót, olyat, amelyik alkalmas ilyen hosszú útra. Az Adriáról indul majd útra a 12 méter hosszú, 98 négyzetméter vitorlafelületű és három kabinos Beneteau First 40.7 típusú vitorlá. A hajón lévő elektromos tárgyakat, kényelmi eszközöket a természet erejéből nyert energiával fogják használni - nyilatkozta az MTI-nek még júniusban Légrádi Márk.


A balatoni gyakorlatozás - amelynek során 25 napig nem kötöttek ki - azzal a meglepő eredménnyel is járt, hogy ittak a Balaton vizéből, mivel elfogyott a magukkal vitt víz. Nagyobb gond nélkül túlélte a csapat a kísérletet, tehát még iható a magyar tenger édesvize.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását