2024. április 26. - Ervin

Fogynak az ukránok

Közel 7,7 százalékkal, azaz 3,8 millió fővel csökkent Ukrajna lakossága az elmúlt tíz év során, miközben a falu- és városlakókra egyaránt jellemző népességfogyás az ország valamennyi régióját érintette.
2008. március 29. szombat 07:45 - Hírextra
Az ukrán népesség körében a legsúlyosabb egészségügyi problémát a szív-érrendszeri megbetegedések jelentik: 2006-os adatok szerint a felnőtt lakosság 63 százalékánál, azaz közel 24 millió főnél állapítottak meg valamilyen szívbetegséget – jelentette ki Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter pénteken Kijevben, a tárca által szervezett értekezleten. Ugyanebben az évben mintegy 50 ezer szívinfarktust és 110 ezer stroke-ot regisztráltak – tette hozzá.

A miniszter szerint Ukrajnában az összes haláleset 63 százalékát szív-érrendszeri megbetegedések okozzák. Példaként említette, hogy míg az EU-tagországokban a stroke-os betegek egy évre számított túlélése 70 százalék, addig Ukrajnában ez a mutató mindössze 30 százalék.

Knyazevics azt is elmondta, hogy az ukránok átlagosan 11 évvel rövidebb ideig élnek, mint a régi EU-tagországok lakói, és nyolc évvel marad el az átlagélettartamuk a lengyelekétől. Szerinte a korai halál okai mindenekelőtt a férfiak nehéz és balesetveszélyes munkakörülményeire, valamint a betegségek és balesetek hátterében álló káros szokások elterjedtségére vezethetők vissza. Súlyosnak nevezte az olyan szociális alapú betegségekkel kapcsolatos helyzetet, mint a HIV-fertőzöttség, a tébécé, a kábítószerezés és az alkoholizmus.

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ legalacsonyabb népességnövekedési mutatóival rendelkező Ukrajna lakossága negyedszázadon belül 39 millióra csökken. A 2008. január 1-jei állapotok szerint a Magyarországgal szomszédos országban 46 millió 370 ezren éltek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását