2024. április 20. - Tivadar

Markáns hidegfront!

Ma délután nyugat, északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg, illetve estére éri el a Kárpát-medence térségét. A front előtt meleg, nedves levegő áramlik térségünkbe, a közelgő hideg levegő hatására ezért egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar.
2008. augusztus 4. hétfő 10:37 - Hírextra
A kora délutáni óráktól nyugat, északnyugat felől erős felhősödés kezdődik, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Szórványosan, de főleg a közép-dunántúli és az északi országrészben, továbbá Vas, Zala megye térségében heves zivatarok is lehetnek. Egy-egy heves zivatarcellában felhőszakadás és jégeső is kialakulhat, a szél viharossá (60-90km/h) fokozódhat, sőt orkán (100-110km/h) erejű lökés is lehet.

Nincs kizárva, hogy a július 14-i viharhoz hasonló, vonalba rendezett zivatarláncolat alakuljon ki, szupercellás (hosszú életű, erős) zivatarokra is számíthatunk. Ezeket a heves zivatarokat szintén felhőszakadás és jégeső kísérheti, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső hirtelen áradásokat okozhat, a nagyméretű jég is komoly pusztításokra képes.

A zivatarrendszer érkezéséig a délnyugati szél lesz élénk, főleg a Dunántúlon erős, estétől (zivatartól függetlenül) az északnyugati szelet kísérhetik erős lökések. Délutántól erősödő hidegfronti hatásra van kilátás.

Az Európai Viharjelző Szolgálat (Estofex) Magyarország északnyugati háromnegyedére 2-es fokozatú riasztást adott ki (a 2-es fokozat térségében 100-110 km/h-s szélvihar, öt centimétert meghaladó átmérőjű jégeső lehet – és előfordulhatnak akár F1-es tornádók is). Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel fél hétkor az ország nagy részére kiadta a narancs riasztást, de délután nagy esély van a legmagasabb, vörös riasztás használatára is.

A viharral kapcsolatos további információk, illetve képek, beszámolók a köpönyeg.hu Vihar-topikjában találhatók – a zivatarok érkeztével. A köpönyeg.hu veszélytérképén tájékozódhatunk majd a zivatarrendszer várható erősségéről.

Kedden eleinte még gyakran lesz erősen felhős az ég és főleg a déli, valamint a keleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. Napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, de zápor, egy-egy zivatar - főleg a délnyugati területeken - még kialakulhat. A kezdetben még erős északnyugati szél nyugatira fordul és mérséklődik.

A hét közepi csendesebb idő után pénteken újabb markáns hidegfront érkezése valószínűsíthető!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását