2023. június 9. - Félix
Kerpel-Fronius Gábor, Budapest momentumos főpolgármester-helyettese, valamint Havasi Gábor, fővárosi képviselő szerdán bejelentették, hogy a Momentum kezdeményezésére, négypárti támogatással létrehoznak egy budapesti korrupciós vizsgálóbizottságot.
2020. június 24. szerda 12:19 - HírExtra

A Fidesz-kormány neve az elmúlt időszakban összeforrt a korrupcióval, és aligha van olyan ember, aki azt gondolja, hogy az elmúlt tíz évben a fideszes vezetésű Budapest mentes volt a korrupciós ügyektől - írja a Momentum közleményében. 

A 2019-es kampányban a Momentum politikusainak egyik választási ígérete az volt, hogy leszámolnak a korrupcióval. Ez Budapesten két dolgot jelent: egyrészt a megválasztott politikusok tisztességes jövőbeni munkáját, másrészt az előző ciklus alatt elkövetett bűnök felderítését.

Kerpel-Fronius a sajtótájékoztatón az előbbivel kapcsolatban elmondta, hogy egyre több fővárosi cégnél igyekeznek megteremteni az átláthatóbb működést, és például az FKF-nél és Főtávnál tapasztalható jó gyakorlatokat igyekeznek elterjeszteni a többi szervezetnél is. Dolgoznak azon, hogy a közbeszerzéseket és a hozzájuk kapcsolódó döntéseket minél szélesebb körben megismerhesse a nyilvánosság, ezzel is csökkentve a korrupció lehetőségét.

A múltbeli ügyek feltárására pedig létrehoznak egy vizsgálóbizottságot, melyet Havasi Gábor fog vezetni, és első körben 8 kiemelt beruházás körülményeit fogja vizsgálni. Ezek olyan ügyek, amelyekkel kapcsolatban okkal feltételezhető, hogy bűncselekmény történt és a fővárosiak, valamint a sajtó is kiemelten érdeklődött irántuk. A bizottság feladata lesz többek között ezek kivizsgálása, a szabálytalanságok feltárása, a közvélemény tájékoztatása, és adott esetben feljelentés megtétele. A bizottság az ügyek feltárását 2021 decemberéig tervezi. 

A 8 ügy, melyet a bizottság ki fog vizsgálni:

- 4-es metró építése

- Bálna építése

- 3-as metró felújításához kapcsolódó beruházások

- Állatkerti biodóm

- Budapesti parkolási rendszer

- Budapesti elektronikus jegyrendszer

- Rác fürdő

- Budapesti patkánymentesítés
 

“A budapestieknek szerintünk joguk van tudni, mit csináltak a pénzükkel – hogy hová tűntek azok a százmilliók, egyes esetben milliárdok, amiket ők adóként fizettek be, és amelyekből fejlesztések helyett magánvagyonok lettek.” - mondta Havasi.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását