2024. április 26. - Ervin

Autógyártás és elektronika

A japán Sony tovább bővíti szlovákiai beruházását, Nyitrán építi meg legnagyobb tévégyárát. Az autógyártás mellett így az elektronika lesz a jövőben a szlovák gazdaság motorja.Szlovákia már nem csupán a nagy autógyárakat vonzza külföldről, hanem egyre töb
2008. augusztus 4. hétfő 15:20 - Hírextra
A Nagyszombatról Nyitrára települt Sony úgy döntött: tovább bővíti síkképernyős tévéket gyártó üzemét, az új beruházással évi 3 millióról 5 millióra növeli kapacitását, ezzel ez válik a japán világcég legnagyobb telephelyévé válik.

A 2008 áprilisától működő LCD-tévégyárra a társaság eddig 2,4 milliárd koronát, azaz csaknem 80 millió eurót fordított, ami az újabb alkatrészgyártó üzemével együtt több mint 7 milliárd koronára emelkedik. A novemberben kezdődő nagyberuházás a későbbiekben 2670 új munkahelyet teremt.

A japán cég egyben vonzza beszállítói körét is, a Meiki Slovakia és a Ryoka szintén a nyitrai ipari parkba települ. Napjainkban a Sony 2500 főt foglalkoztat Nyitrán, ez a szám két év múlva meghaladja a 6100-at.

Egyelőre kérdéses azonban, sikerül-e időben feltölteni az állományt, mivel a nyugati országrész elektrotechnikai, közlekedési és általános gépgyártó cégei állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. A munkaerő-közvetítő irodák szerint az elektrotechnikai és autógyárakban azonnal el tudnának helyezni 900 főt, ám a szakképzett munkaerő hiánycikknek számít, ezért nem kizárt, hogy a jövőben külföldön toboroznak majd munkásokat.

A nyitrai Sony együttműködést tervez a szintén Nyugat-Szlovákiában működő galántai Samsunggal, a japán fél a képernyők egy részét a dél-koreai vállalat vadonatúj, a Nagyszombat közeli, Voderadyn megépült gyárából kapja majd.

Szlovákia vezető elektrotechnikai cége, az öt legnagyobb forgalmú társaság egyike a Samsung, amely eddig mintegy 15 milliárd koronát (500 millió euró) ruházott be az országban, és közvetlenül 4200 főt foglalkoztat. Mint a Trend szlovák gazdasági hetilap már korábban megállapította, a közeljövőben az autógyártók mellett az elektrotechnikai társaságok fogják adni Szlovákia gazdaságának hajtóerejét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását