2024. április 26. - Ervin

Nagy zenészek méltó társa

Andy Fairweather-Low nincs "elszállva" saját gitártudásától, de ez túlzott szerénység a hatvanéves húrtépőtől. Tehetség híján aligha lehetett volna Eric Clapton, John Mayall, Bill Wyman, Roger Waters és mások zenésztársa. Tény, hogy soha sem volt sztárzen
2008. augusztus 2. szombat 07:32 - Hírextra
Cardiffban, Walesben született 1948. augusztus 2-án. Mindössze 18 éves volt, amikor megalakította az Amen Corner együttest, amely csak a 60-as évek végéig létezett, de a Bend Me, Shape Me vagy az (If Paradise Is) Half as Nice című dalával "nyomot hagyott" a brit pop-rock kultúrában.

Az együttes feloszlása után Andy a Fair Weather nevű formációval próbálkozott, de kevés sikerrel. Néhány évre eltűnt, majd következtek a hosszabb-rövidebb zenészszövetségek, szólóprodukciók. Az 1974-es Reggae Tune és a Wide Eyed and Legless című dalával bekerült a brit toplista élvonalába.

Volt egy sikeres beugrása 1978-ban a Who együttes Who Are You című albumán. A nyolcvanas évektől kezdődött együttműködése a sztárzenészekkel, Roy Wooddal, Leo Sayerrel, Gerry Raffertyvel, Dave Edmundsszal és másokkal. Először 1991-ben Japánban lépett fel egy koncerten Eric Claptonnal (és George Harrisonnal), majd a következő évtől kezdve állandó tagja lett a Lassúkezű kísérőegyüttesének.

Milliók láthatták az MTV 1992-es Unplugged műsorában Clapton mellett-mögött, s hallhatták az adásról készült albumon és Clapton From The Cradle című blueslemezén. Közben közreműködő volt Pete Townshend (Who) szólólemezén, a hozzá kapcsolódó koncerteken és Joe Sartriani allbumán. Szerepelt Harrison Live in Japan című korongján, s 2002-ben fellépett a Beatles szólógitárosa emlékére rendezett koncerten.

A nyolcvanas évek vége felé felfigyelt tudására például Roger Waters, akivel az ezredfordulón játszott In The Flesh turnéján, majd 2006-ban a Pink Floyd egykori énekesének Dark Side of The Moon című koncertjein - Budapestre is vele jött.

Érezte a bluest is, ezt bizonyítja, hogy a zenészeire mindig rendkívül igényes John Mayall is meghívta zenészbarátai közé a 2001-ben megjelent Along For The Ride című albumához, s ott lehetett 2002-ben a From Clarksdale To Heaven - Remembering John Lee Hooker című koncerten és albumon - többek között Jeff Beck, Peter Green és Jack Bruce társaságában.

Bill Wymannel, a Rolling Stones alapító basszusgitárosával turnézott - egyebek között Budapesten - 2005-ben. A sorozat egyes koncertjeit a brit tévé rögzítette a rock and roll születésének 50. évfordulójára emlékezve.

Tavaly ismét Roger Watersszel koncertezett, idén pedig Low and The Low Riders címen kezdett "saját" turnét Angliában. Kevés szólóalbuma közül a legutóbbi, a Sweet Soulful Music 2006-ban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását