2024. április 29. - Péter

Röpködtek a milliók Erdészék árverésén

Harminc festmény, a teljes kínálat negyede kelt el egymillió forint feletti áron az Erdész és Fiai aukcióján még szombat este.
2008. május 11. vasárnap 13:43 - Hírextra
Legdrágábban, 36 millió forintért az a kis remekmű kelt el, amely a Magyar Nemzeti Galériában nemrég megnyílt az Újraértelmezett Moholy-Nagy László című tárlat központi alkotása. Ez a mű szerepel a kiállítás plakátján és meghívóján is. A Földek a Moholy-Nagy életmű korai, reprezentatív darabja, igazi ritkaság a magyar aukciós piacon. Ezért is indították 28 millió forintos kikiáltási árról. (A megegyezés szerint az új tulajdonosnak a kiállítás bezárásáig még várnia kell, hogy hazavihesse szerzeményéét.)

Moholy-Nagy Lászlótól egy vintage (a művész által nagyított és aláírt) fotót is lehetett vásárolni, amelyet a művész egyik alkotásáról készített, feltehetően egy kiadvány számára. Ezt a fotót 1,6 millió forintért szerezte meg egy gyűjtő. Míg André Kertész 1926-os, Szatírikus táncos című, ismert, sokszor reprodukált fotójának vintázs kópiája 2,6 milliót ért meg valakinek. Nádor Ilonának, a Nők Lapja egykori fotósának nevét is megismerhette az aukció közönsége, két, a 60-as, 70-es években készült bravúros felvételét 40-40 ezer forintért meg is vették.

Egy káprázatos virágcsendélet Vaszary János fehér korszakából 28 ezer forintról 32 ezerig emelkedett. Ugyanennyit adtak Czigány Dezső Provance-i tájáért. Rippl-Rónai József Herkulesfürdői kaszinójáért 22 millió forintnál koppant a kalapács. Míg egy Rippl-Rónai pasztell női portré 5 millió forintos leütéssel több mint kétszeres áremelkedést ért el. Két, jellegzetes Mattis-Teutsch János mű, egy 1918-as akvarell és egy 1921-es, papírra, olajjal festett kép ért el 7,5 , illetve 16 millió forintos árat. Az árverés további érdemleges árait Kassák Lajos (7.5 millió forint), Vajda Lajos (5,5 millió forint), Egry József (4,5 millió forint) művei produkálták.

Magas áron keltek el a klasszikus kortársak. Keserű Ilona 1967-es munkáját kikiáltási áron, 4,2 millió forintért vették meg. Két, nagyméretű Nádler István-vászon 800 ezer forintról 1,4, illetve 1,6 millióig bírta. El Kazovszkij, ef Zámbó István, Szurcsik János, Bukta Imre képei is egymillió forint fölötti áron végeztek. Schaar Erzsébet kis bronzszobrát kikiáltási árának dupláján vitte el egy ismert színész-gyűjtő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását