2024. április 28. - Valéria

Netcenzúra, dopping, szmog és Tanu a NOB-ülés napirendjén

Az internetcenzúra, a dopping, a légszennyezettség és a görög Ekaterini Tanu olimpiai indulása - ezek lesznek a legfontosabb témák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának szombaton kezdődő ülésén.
2008. augusztus 1. péntek 11:07 - Hírextra

A testület Jacques Rogge elnök vezetésével egy Peking belvárosában található szállodában kezdi meg háromnapos ülését, majd ezt követően keddtől tartják a NOB kétnapos közgyűlését.


A megvitatandó ügyek közül az egyik legfontosabb az internetcenzúra kérdése, miután a kínai szervezők korábban ígéretet tettek arra, hogy a játékok idején nem fogják korlátozni a külföldi újságírók internethozzáférését. Igaz, hogy Kína pénteken feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, de sok címet még továbbra sem lehet elérni a világhálón az ötkarikás játékok médiaközpontjában. Csütörtökön több újságíró szerette volna megszólaltatni az ügyben Jacques Rogge-ot, ám a belga sportdiplomata a pekingi repülőtéren senkinek sem nyilatkozott.
Az ülés másik fontos kérdése a dopping lesz, amelynek kapcsán soha nem látott szigort és összesen 4500 vizsgálatot ígér a NOB. Rogge korábban azt mondta, hogy szeretnék Pekingben minden idők legtisztább olimpiáját megrendezni.


A végrehajtó bizottságnak döntenie kell Ekaterini Tanu olimpiai részvétele ügyében is. A görög rövidtávfutónő teljesítette az indulási szintet, de 2004-ben honfitársával, a szintén sprinter Kosztasz Kenterisszel együtt eltiltották, mivel nem jelentek meg több doppingellenőrzésen. Sőt, még az is előfordulhat, hogy Tanu megkapja a sydneyi aranyérmet, miután az Ausztráliában 2000-ben győztes amerikai Marion Jones bevallotta, hogy doppingolt és visszaadta összes olimpiai érmét, köztük a 100-on szerzett aranyat is.


Ugyancsak terítékre kerül a levegőszennyezettség ügye is. Bár a közelmúltban meghozott szigorú intézkedések mellett az esőzések és a hűvös szél is pozitívan befolyásolták Pekingben a levegő tisztaságát, a résztvevő országok részéről még mindig sok bírálat éri a kínai szervezőket a szennyezettség mértéke miatt. Terry Schröder, az amerikai férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya például azt mondta: több játékosának légzési nehézségei vannak, amikor Pekingben a szabad levegőn tartózkodnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását