2024. április 29. - Péter

Gráf József fogadta a megújult FKGP elnökét

Nagy Sándor László, a Független Kisgazdapárt márciusban megválasztott elnöke tegnap amerikai útjának eredményeiről tájékoztatta Gráf József agrárminisztert, és kérte a mezőgazdaságot megosztó SPS törvénytervezet bevezetésének elhalasztását.
2008. augusztus 1. péntek 08:15 - Hírextra

Nagy Sándor László július végén tíznapos hivatalos látogatása során szakpolitikai megbeszéléseket folytatott a washingtoni mezőgazdasági minisztériumban, valamint a Szenátusban és a Képviselőházban is.

A Független Kisgazdapárt újjászervezésének fontos állomásaként első hivatalos külföldi utam az Egyesült Államokba vezetett, mert az USA-nak meghatározó szerepe van a világgazdaságot és egyben a Magyarország mezőgazdaságát is érintő kérdésekben- jelentette ki Nagy Sándor László. -A bennünket otthon érő kihívásokra csak a világ folyamatait megismerő, átfogó gondolkodás adhat jó válaszokat.

Nagy Sándor Lászlót többek között fogadta a szenátus Mezőgazdasági Bizottságának tagja, Sharrod Brown szenátor, majd megbeszéléseket folytatott Marcy Kapturral,
a Képviselőház ohioi tagjával. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium különböző szakterületeinek képviselőivel négy megbeszélése volt, a kereskedelmi, az oktatási, kutatási és a fenntartható fejlődési osztály vezető szakembereivel.

A több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező FKGP elnök Gráf József miniszternek az SPS bevezetésével kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a bevezetést el kell addig halasztani, amíg konszenzus nem jön létre a szakmai érdekképviseletek között.
Nagy Sándor László szerint "kilóg a lóláb, mert bázisévnek 2006-ot jelölik, magyarán aki azóta túladott a földjén, de támogatási jogosultságát megtartotta, továbbra is kérhet és kaphat szubvenciót, miközben az, aki a földet valójában megműveli, kiesik a támogatottak köréből." Az FKGP elnöke szerint a készülő jogszabály újabb spekulációs lehetőséget biztosít azok számára, akik nem a termeléssel foglalkoznak, csupán az állami pénzek elnyerésére törekednek.


Ez a politika megosztja az mezőgazdaságot –jelentette ki Nagy Sándor László, aki maga is agrármérnök és családi gazdaságát vezeti. Valós az a veszély, hogy a gazdálkodó szervezetek elenyésző hányada a támogatási összeg nagyon jelentős részét viszi el. Nem helyes az az állítás, hogy ez a rendelkezés "csak" tíz-tizenötezer gazdát érint, hiszen pont a dupláját érinti: tizenötezer kaphat támogatást nem létező tevékenység után, a fotelben ülve, de pont ennyi nem kap jogosultságot a támogatásra az előzőek miatt, illetve csak az ú.n. tartalékalapból a többi gazdálkodót is érintő keretből, nyilván a többi rovására.

A regisztrált termelők kevesebb, mint fél százaléka viszi el az EU támogatási rész (a magyar kiegészítés a TOP-UP) 22,2%-át, megközelítőleg 20MRD Ft-ot, átlagosan 46Milliót. Ezeknek a szervezeteknek áll érdekében a 2006-os bázist kőbe vésni. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy a termelők 99%-ára csupán a támogatás alig kétharmada jut.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását