2024. május 5. - Györgyi

Varázslatos nő - videóval

Július utolsó napján ünnepli születésnapját Joanne Kathleen Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője. A varázslótanonc történetével az elején kiadóról kiadóra járt, ma már több mint 400 millió eladott példány áll mögötte.
2008. július 31. csütörtök 15:35 - paulson
Az utóbbi évek talán legnagyobb könyvsiker-történetének „tulajdonosának” a varázsvilág felé terelte mai gondolataimat, így botlottak bele a „Black Magic Woman”-be. Amiről ciki vagy sem, de évekig azt hittem, hogy Carlos Santana szerzeménye. Pedig a Fleetwood Macnek lehet hálás érte a zeneszerető közönség.

A Fleetwood Mac története (akárcsak a Cream-é) John Mayall Bluesbreakerében indult. Itt játszott együtt a két „névadó” Mick Fleetwood (dobos), John McVie (basszusgitáros) és Peter Green (gitáros). Első albumuk 1968-ban jelent meg, és kislemezként ugyanebben az évben megjelenő "Black Magic Woman" már az ő előadásukban szép „karriert” futott be, de igazán világhírű a két évvel későbbi Santana feldolgozásban lett. Ugyanebben az évben Peter Green elhagyta a csapatot, ezt további tagcserék követték. Az egyetlen állandó ember Mick Fleetwood maradt a csapatban.

Mivel a Santana-verzió sokkal ismertebb, ezért a Fleetwood Mac klipnélküli dalát hallgathatjátok meg. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy előbbi dalnak magyar vonatkozása is van. Ugyanis a gitárvirtuóz feldolgozásában hallható egy másik dalból vett instrumentális „betét” is, ami a magyar származású Szabó Gábor „Gypsy Queen” című szerzeménye (innen jön az a tévedés is, mely alapján magát a Black Magic Womant is a jazzgitáros dalának könyvelik el.)




Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását