2024. április 26. - Ervin

Új genetikai laboratórium

Új, korszerű technikával felszerelt molekuláris genetikai és immundiagnosztikai laboratóriumot adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DOEC); a 263 négyzetméter alapterületű labor 20 millió forintba került - mondt
2008. július 31. csütörtök 16:52 - Hírextra
Az új labor - a magas színvonalú kutatói és diagnosztikai tevékenység mellett - lehetővé teszi génmutáció vizsgálatok elvégzését nem csak a magyarországi, de a kelet-európai országok betegei számára is - tette hozzá a professzor.

Utóbbi kapcsán Maródi László egyetemi tanár, a DEOEC infektológiai és gyermekimmunológiai tanszékének vezetője emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban Jeffrey Modell Diagnosztikai és Referencia Központtá dedikált tanszék elsősorban immunhiányos betegségek és ritka tárolási betegségek molekuláris genetikai szintű diagnózisát biztosítja, beleértve a családtervezés szempontjából nélkülözhetetlen terhesség alatti genetikai diagnosztikát is.

Magyarországon egyedül a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszéke végez immundeficiencia génvizsgálatokat, amelyek száma az elmúlt négy és fél évben meghaladta a 400-at, összköltségük pedig a 66 millió forintot.

Az új molekuláris genetikai laboratórium lehetőséget biztosít génmutáció-vizsgálatok elvégzésére minden Magyarországról, valamint a legtöbb kelet-európai országból érkező beteg számára - fűzte hozzá.

A professzor rámutatott: tanszéke a kiemelkedő kutató tevékenység mellett rendszeresen végez immundiagnosztikai vizsgálatokat. Ezt jól mutatja, hogy 2007-ben több mint 6.500 esetben segítették a speciális immunlaboratóriumi tesztek a fertőzésekre hajlamosító immunhiány betegségek diagnózisát.

Mindezt eddig egy kisméretű, korszerűtlen laborban tették, mostantól pedig európai körülmények között végezhetik - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását