2024. május 3. - Tímea, Irma

Kampánnyal csábítják a fiatalokat szavazásra

Kampányt indít a fiataloknak az európai parlamenti választáson való magasabb részvételéért az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) - mondta el a szervezet főtitkára pénteken az MTI-nek.
2009. április 17. péntek 12:23 - HírExtra
Az ACEEEO tapasztalata szerint az első szavazók keveset tudnak a pártok tevékenységéről, a szavazás menetéről, és rendkívül alacsony a részvételük a választásokon. Ennek okát abban látják, hogy a fiatalok nem tudják, mi a szavazás, mi a demokrácia - mondta Tóth Zoltán.

Az ACEEEO a fiatalok választási részvételének növelése érdekében folytatja az 1999-ben elindított "Első választók a Parlamentben" címmel szervezett pártsemleges kampányát. Minden pénteken 10 és 11 órakor várják az előre bejelentkezett középiskolai csoportokat a Parlament épületébe, ahol előadást hallgathatnak meg a választásról és kérdéseket tehetnek fel a fiatalok. A foglalkozás minden alkalommal a Parlament épületének megtekintésével zárul - tette hozzá.

Az első ilyen előadásra pénteken került sor az Országgyűlés épületében, az első ötven diák egy fővárosi gimnáziumból érkezett. Az előadás után minden diák kapott egy választási képeskönyvet, amelyet a 2004-es EP-választásra készített az Országos Választási Iroda, egy DVD-t a választások módjáról, és egy CD-ROM-ot a magyarországi települések címereiről.

További hat európai országban hasonló módon aktivizálják a fiatalokat, és további 12 országban más eszközökkel operáló kampányban kívánják rávenni a fiatalokat, hogy menjenek el az EP-választásra.

Tóth Zoltán hangsúlyozta: a fiatalok alacsony választási részvételének egyik oka, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mely párt programja áll a legközelebb az elképzelésükhöz, és gyakran a televízióban látott "politikai színészek" benyomásai alapján döntenek. Ezért az ACEEEO arra bíztatja a fiatalokat, hogy ismerkedjenek meg a pártok programjaival.

Ezt segíti elő, hogy a www.firstvoter.org oldalon egy teszt kitöltésével hamarosan segítenek eldönteni, az érdeklődők véleménye mely párt programjához áll a legközelebb. Az EP-választáson induló pártok képviselőit megkérdezik 30 fontos kérdésben, amelyre igennel vagy nemmel válaszolhatnak, és az érdeklődők is kitölthetik a kérdéssort, a számítógép pedig megmondja, válaszai alapján mely párt programjához áll a legközelebb az érdeklődő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását