2024. március 29. - Auguszta

XVI. Benedek pápa az apostolokról

Magyarul is megjelent XVI. Benedek pápa könyve az apostolokról, az ősegyház történetéről és tanításairól; a kötetben az első keresztény házaspár éppúgy szerepel, mint a Jézust eláruló Júdás - emelte ki az MTI-nek nyilatkozva szerdán Kránitz Mihály, a köny
2008. július 30. szerda 17:30 - Hírextra
Az egyház apostoli arca című könyvről a teológus megemlítette, hogy a kiadvány a pápa 2006 márciusa és 2007 februárja között a Szent Péter téren tartott beszédeit gyűjtötte össze, amelyeket szerdánként az általános kihallgatásokon (audiencia generale) tartott népszerűsítő, ismeretterjesztő jelleggel az őt meglátogató zarándok csoportoknak, többek között a magyaroknak.

Az előzetes bejelentés alapján fogadott zarándokcsoportoknak a pápa először olaszul, majd németül, angolul, franciául, végül saját nyelvükön beszélt. Így fordulhatott elő, hogy amikor voltak előre bejegyzett magyar csoportok, nekik is mondott néhány mondatot XVI. Benedek pápa az aznapi tanításairól - közölte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára.

A Szent István Társulat által kiadott beszédek szinte kivétel nélkül négy lap terjedelmet tesznek ki, amelyek felépítése, szerkezete is azonos mintát követ: először egy adott újszövetségi személyről, annak szentírási vonatkozásairól szól a pápa, ezt követi a személy tevékenységének továbbélése az Újszövetségben, végül a szöveg a bibliai alak jelenkornak szóló üzenetét taglalja - közölte Kránitz Mihály.

Megítélése szerint az ezekből a beszédekből készített kiadvány spirituális tartalmának tanulmányozása hasznos a hittanra járóknak, s egyúttal arra is alkalmas, hogy közelebb hozza a Szentírást az egyházközségekhez.

Az egyetemi tanár kitért arra, hogy a beszédekben az egyes bibliai személyekhez kapcsolódóan megjelennek kritikai észrevételek is. XVI. Benedek ennek során legendákat is elemez, és az apostolokhoz kapcsolódó írott történeti forrásokat veszi górcső alá, megítélve azt, hogy melyiknek mennyi a valóságtartalma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását