2024. április 26. - Ervin

Könyv születésnapra

Az együtt eltöltött idők emlékére címmel jelent meg a kötet, amelyben Kugler Sándorné fizikatanár száz tanítványa és kollégája idézi fel, milyen hatással volt rá egykori tanára, aki idén júliusban tölti be 100. életévét.
2008. július 22. kedd 08:50 - Hírextra

A könyvet hétfőn mutatta be Kovács László fizikatanár, a kötet szerkesztője, Kugler Sándorné egykori tanítványa Budapesten az ELTE Radnóti Gyakorlóiskolában, ahol a tanárnő 1961 és 1974 között oktatott. A bemutatót megelőzőleg egykori tanítványok ma már neves szaktekintélyek keresték fel otthonában Kugler Sándornét és átadták a frissen megjelent 192 oldalas kötetet. A tanárnő miniszteri kitüntetésben is részesült.


"Nagyon meghatódott, nem számított arra, hogy ilyen sokan elmennek hozzá. Ott volt például Patkós András tanszékvezető, akadémikus, Szabados László csillagász, a kötet olvasószerkesztője, Lempert László magyar-amerikai matematikus, Simonovits András közgazdász és Sváb Erzsébet kutató" - mondta a távirati irodának Kovács László.


A könyvbemutatón azok az egykori tanítványok vettek részt, akik a tanárnőhöz való emlékeiket a kötetben is megírták. Kovács László felidézte, hogy Kugler Sándorné tanári pályáját Nagykanizsán kezdte 1931-ben az akkor létrehozott alapítványi gimnáziumban, amely később Notre Dame Leánylíceum néven egyházi iskola lett. Fizikát és matematikát tanított, és egy ideig az igazgatóhelyettesi posztot is betöltötte. Igazi szerelme azonban a fizika volt. Nagyon szeretett kísérleteket bemutatni, hosszú időt és energiát áldozott egy-egy kísérlet előkészítésére. Kedvelte a szakköröket is, ahol a diákokkal együtt dolgozott. Sok fizikát szerető diákja volt, amelyben valószínűleg az ő egyénisége is szerepet játszott.


Kovács László szerint mindig lelkesítette a diákokat, kedvesen, szeretettel, emberségesen, ugyanakkor nagy szakmai tudással rábírta őket arra is, hogy gyakoroljanak.


Kugler Sándorné tudományos munkájával beírta magát az oktatástörténetbe is: 1962-ben a Tankönyvkiadónál megjelent a Fizikai képletek és táblázatok című könyve, amelyet férjével közösen állított össze. Ezt követte 1967-ben a Függvénytáblázatok Matematikai és fizikai összefüggések című tankönyv, amelyet matematikus szerzőtársával együtt készített. Néhány év múlva a kötetet kémiával is kiegészítették és Négyjegyű függvénytáblázatok címmel jelent meg több szerzőtárs részvételével. A mű azóta számos kiadást ért meg és a mai napig fontos segédeszköze az oktatásnak. Kugler Sándorné egyébként a fizikai fejezetek gondozásában még ma is részt vesz.


"Nagyon jól elbeszélgettünk vele. Kérdezte például tőlem, hogy a Fizikai Szemle legutóbbi számában olvastam-e ezt a cikket? Mondtam igen. És azt a másikat? Hát azt nem. Akkor légy szíves olvasd el, mert nagyon érdekes" - fogalmazott Kovács László.


A kötetben száz diák és kolléga emlékszik vissza, hogy rá milyen hatást tett egykori tanárnője. A vallomások között akad, aki azt írta, hogy érdekelte az irodalom, egész jól zenélt is, mégis fizikus lett, mert nagy hatással volt rá tanára. Volt, aki tanári módszerét is továbbvitte. Kovács László például azt, hogy egy lapon vezette az osztálynévsort, amelyen látta ki, miből felelt és nem kellett az osztálynaplót lapozgatnia.


A könyv egyben kordokumentum is, számos tablóról, évkönyvről, érettségi találkozóról, a Nők Lapjában a tanárnőről készült cikkről készült fotó idézi fel a régmúltat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását