2024. április 29. - Péter

Talkshow outside

Az ilyen műsorok legjobbjai kivétel nélkül az Államokban találhatóak. Az európai követőik mindegyike másolni akarja az ott látottakat. Sajnos az európai kereskedelmi adók – ezt a hazaiak is követik - nehezen veszik a merészséget arra, hogy önálló, a
2008. július 30. szerda 18:00 - Góz Tamás
Ráadásul az amerikai forgalmazási rendszernek köszönhetően az ottani adásokat teljesen adáskészen kapják meg, szinte csak egy műsorvezetőt kell a megfelelő pontra állítaniuk.

Így még olcsóbb is mintha, önállóan dolgoznának ki egy új elképzelést. Az amerikaiak kipróbált, letesztelt munkáiknak könnyebb az elfogadtatása, mint egy ismeretlen újdonság esetében. S legyünk őszinték a nézők sem az ismeretlenre, hanem a tuti biztos, megszokottra vágynak, azt igénylik.

Dr. Phil

Az USA-ban néhány éve hódít egy igazi szakember, dr. Phlip McGraw, akit mindenki csak Dr. Philnek hív. (Szerintem Csernus doktor életre keltése is innen ered.) Az ötvenes pszichiáter jónéhány könyvön és több ezer páciensen volt túl, amikor furcsa felkérést kapott. Az USA-szerte elsőszámú talkshowsztárr Oprah Winfrey a műsora szolgáltatásának bővítésén gondolkodott. Mivel rengeteg olyan levelet kapott, amelyekre szakember tud válaszolni, ezért kiadta a parancsot a szerkesztőinek. Keressenek egy olyan embert, aki ért a szakmájához, és hajlandó ezt a képernyőn keresztül is művelni. Így találtak rá a kopasz, mosolygós pszichiáterre. Dr. Phil éveken keresztül rendelt hetente többször az Oprah-showban.

Népszerűsége folyamatosan növekedett, míg 2002-ben Oprah rábeszélte saját műsor indítására. Így azóta hetente ötször az amerikai háztartások legnagyobb részében Oprah után Phil műsorát nézik. Vajon mi lehet a titka? Mit tud ő, amit a mi Csernus doktorunk nem? Először is több évtizednyi tapasztalat van a háta mögött. Ráadásul nemcsak egyféle betegséggel, hanem szinte mindenféle pszichikai problémával dolgozott, így az eléje kerülő betegek konfliktusai nem voltak számára ismeretlenek. Ráadásul dr. Phil már külsőleg is úgy néz ki, mintha a télapó szabadságon lenne.

Majd két méteres, mosolygó, kopasz óriás, akit ráadásul minden felvételre elkísér a felesége is, aki nem több százhatvan centinél. Ez utóbbi szerintem az egyik legjobb marketingfogás. Az amerikaiak egyébként is fogékonyak a különböző ideálokra, itt megtalálhatták a maguk családfő ideálját. Ráadásul az asszony maga sem idegenkedik a kamerától, így most már nemcsak nézőként, de rendszeres vendégként is részt vesz a műsorban. Ugyanúgy, mint Phil nagyobbik fia, aki maga is pszichiáternek készül. Ő azokban a beszélgetésekben kap szerepet, amelyeket kiskorúakkal vagy nagyon fiatalokkal kell elkészíteni. A Dr. Phil ma az USA második legnézettebb műsora, és népszerűsége folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a szerkesztők jelmondata szerint ez a műsor annál jóval többet ad, mint az összes többi társai.

Jay Leno

Rajta kívül még vannak számosan az Egyesült Államokban, akik profi módon tudnak beszélgetni. Ők nemcsak egyszerű moderátorok, hanem olyan személyiségek, akik irányítják, befolyásolják a tévénézők millióit. Az egyik leghíresebb, Jay Leno a választások közeledtével rendszeresen igyekszik a pártszimpátiáját rajongóira is ráerőltetni. Az ő műsorának lényeges eleme a folyamatos ellenzékiség. Ellent mond mindennek és mindenkinek, akinek csak lehet. Mégis változatlan lelkesedéssel jelennek meg a nagy sztárok a műsoraiban. Örömmel vetik alá magukat a folyamatos szurkálódásoknak, kisebb-nagyobb kötözködéseknek. A műsorok lételeme a szenzáció, a balhékeltés, de mindezt olyan formában, hogy minél kevesebb embernek okozzanak komoly sérelmeket.

Jerry Springer

Sokkal drasztikusabb formában zajlanak a Jerry Springer-show felvételei. Az egyébként komoly doktori diplomával rendelkező úriember műsorain rendszeresen elszakadnak a pofonzsákok és a szereplők folyamatosan püfölik egymást. A szerkesztők már eleve úgy választanak témákat, hogy esély legyen az ökölharcra, függetlenül attól, hogy milyen neműek a meghívott vendégek. Jerry természetesen azon van, hogy az indulatokat a lehető legrövidebb időn belül a maximumra felnyomja. A nézők részéről megengedettek, néhol kifejezetten ajánlottak a beszólások, kiabálások, sőt az sem probléma, ha egy-egy néző kifejezetten a meghívott vendég feldühítésén fáradozik. Talán az egyetlen olyan beszélgetős műsorról van szó, ahol a díszlet állandó elemét képezik a kopasz, kigyúrt biztonsági emberek. Ők azok, akik átlag öt percenként megjelennek a színpadon, hogy szétválasszák a küzdő feleket. Szóval itt úgy beszélgetnek, hogy közben az esti vacsorát is ledolgozzák.

Larry King

Nem úgy, mint a világ vezető politikusait rendre kifaggató, s először a nadrágtartójáról híressé vált Larry King műsorában. A hetvenen túl is energikus újságíró több, mint egy évtizede vezeti heti ötszöri kérdező showját, ahol nem a látvány, hanem a tartalom a döntő fontosságú. Bár a műsorvezető megjelenése is fontos, mivel ő az első a világon, aki megengedte magának azt a fajta lazaságot, hogy vendégeit ne a jól szabott öltönyös variációban, hanem ingben és nadrágtartóban faggassa. Ez persze nem okozott közfelháborodást, mivel annyira felkészültnek tartják, hogy egyes pletykák szerint azokra a válaszokra is felkészül, amelyet a vendégei nem is mondanak ki. Fidel Castro-tól kezdve az aktuális amerikai elnökökig mindenki megfordult nála, de a legnagyobb – főleg amerikai – szórakoztatók is rendszeresen keresik a nagy Larry kegyeit.

Ami nem véletlen hiszen a tényfeltáró újságírás egyik igen komoly szaktekintélyéről van szó. Mindegyik meghívottjából felkészül, méghozzá olyan alaposan, hogy időnként még az is előfordulhat, hogy többet tud a vendégéről, mint ő saját maga. Azt hiszem, ezt a hazai kollégák közül egyedül Friderikusz Sándor hajlandó megtenni, nyilván nem véletlen műsorainak állandó népszerűsége.

60 perc

A 60 percben ismét egy formabontó és a talkshow történelemkönyvekben igen komoly helyet elfoglaló műsor. Amerika vezető riporterei dolgoznak a műsornak, akik adásonként más és más témát igyekeznek feldolgozni. A műsor keretei lehetőséget biztosítanak arra, amire szinte minden valamire magát adó újságíró vágyik. Vagyis, hogy egy témába belemerülve azt részletesen kidolgozva készítsék el a riportjaikat. Itt mellőzendő a bulvár újságírásban megszokott felszínesség és pletykaéhség, szenzációhajhászás. Van idejük és módjuk a kiválasztott témákat úgy feldolgozni, hogy azok önmagukban is érdekesek és vonzóak legyenek. Ráadásul a beszélgetésekhez lehetőséget kapnak arra, hogy külső felvételeket csináljanak, így a munka is sokkal élvezetesebbé, kreatívabbá válik. Egy alkalommal Bill Clintont faggatta a szakma nagy öregje, Dan Rather. A beszélgetés apropója az exelnök önéletrajzi könyvének megjelenése volt. A riporter a könyv szerkezetét követve igyekezett minden olyan kényes kérdésre választ találni, amelyek évek óta foglalkoztatják milliók gondolatait. Nem kímélte riportalanyát, aki viszont szívesen válaszolt a rázósabb kérdésekre is mivel tudta, hogy a beszélgetés célja nem az ő lejáratása, hanem a vele történt dolgok indokainak minél szélesebb körű megismertetése. A beszélgetés nyugodtan használható lenne tananyagnak bármelyik kommunikációs szakképzésen.

Parkinson

Parkinson felélesztve
A brit talk show koronázatlan királya az idén 71 éves Michael Parkinson. 1971 és 1982 közt hetente milliók lesték, amint „Parky” olyan emberekkel beszélgetett, mint Orson Welles, John Lennon, Muhammad Ali vagy Peter Sellers. Parkinson ezután otthagyta a BBC-t, és a konkurens ITV-n indított egy reggeli műsort. 1995-ben visszatért a BBC-hez egy retrospektív sorozattal, amely a korábbi beszélgetéseiből válogatott. A nagy siker láttán újraélesztették a Parkinson-show-t, amelyben többek közt szerepelt Ingrid Bergman, Bing Crosby, Anthony Hopkins, Elton John, Paul McCartney és Nelson Mandela. Sikerének egyik titka, hogy mosolyával, testbeszédével pillanatok alatt ellazítja a vendégeit, akik aztán nyugodtan elkezdenek beszélni, és Parky később sem zökkenti ki őket a saját ritmusukból. Legendás Peter Sellers esete, aki annyira ideges volt a műsor előtt, hogy végül csak német katonai egyenruhában volt hajlandó beszélgetni. Parky ezt is teljesen természetesnek vette. A Brit Filmintézet legjobb tévéműsorokat felsoroló millenniumi százas listáján a Parkinson-show a nyolcadik helyet foglalta el.
Ez vonatkozik egész Anglia Parky-jára, aki immár harminc éve faggatja a világhírességeket. A Parkinson-show névadója Michael Parkinson egészen egyedi, de ugyanakkor nagyon angol formában beszélget a meghívottakkal. Az egyszerű díszlet nem vonja el a figyelmet a társalgásról, ráadásul a műsorvezető maga sem olyan, aki egy pillanat alatt le akarná hengerelni a riportalanyait. Legtöbbjükkel évek vagy évtizedek óta személyes barátságot ápol, akivel meg nem, az biztosan hallott már róla, és ezért megy szívesen fellépni. Parky adásonként három vendéggel beszélget és köztük zenével lehet kikapcsolódni. S ez egy olyan pont, amit nem nagyon láttam máshol. A meghívott zenészek legtöbbje világsztár, akik akár 1 szám erejéig is odautaznak, hogy fellépjenek a műsorban. Rajtuk kívül viszont olyan ifjú tehetségek kapnak fellépési lehetőséget, akik már bizonyítottak, de még nem híresek, viszont biztos, hogy arrafelé haladnak. A szerkesztők minden adásban igyekeznek egy-egy ifjú tálentumot a világhír fele elindítani.

Parkinsonban azt szeretem, hogy annak ellenére, hogy úgy néz ki, mint a jóságos nagypapa mintapéldánya, mégis keményen tud lecsapni áldozataira, hogyha szükséges. Nála nincsenek olyan kerülő utak, mint egy amerikai show-ban, hiszen ott mindennél jobban félnek a személyiségi jogi perektől. Itt az angol hidegvérrel együtt, megkaphatjuk az angol rámenősség, elegancia, és udvariasság egyedi keverékét. Egyik alkalommal az eredeti Leggyengébb láncszem műsorvezetője Annie Robinson volt nála. A téma nem volt más, mint a hölgy legújabb plasztikai műtétje. Ezt lehetett volna bulvárosan, vagy egészségügyi szempontból feldolgozni, de Parky más módot választott. Ártatlan tekintettel belegázolt a hölgy lelkivilágába, aki ezt keményen tűrte, majd, hogy ne vesszenek össze percekig dicsérte a hölgy kitartását a Leggyengébb…. miatt ért támadások miatt. A végén persze Mrs. Robinson teljesen le volt nyűgözve.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását