2024. április 29. - Péter

A nevem Bond, James Bond!

Az egész valamikor a hatvanas években kezdődött. A világon először egy magas, jóképű fickó nagy nyilvánosság előtt kiejtette ezt a mondatot. A nők erre rögtön hanyatt, a férfiak pedig orra estek. A fickót Sean Connery-nek hívják, aki azóta is rengeteg női
2008. július 13. vasárnap 11:59 - Góz Tamás
Utána többen játszották már a világon mindenütt ismert angol titkos ügynököt, de sokak szerint Ő maradt az etalon. Kollégái igyekeztek minden újabb- és újabb akcióba belevinni egyéniségüket, aminek köszönhetően James Bond figurája nem öregedett csak egyre jobban színesedett. A legutolsó színész, Daniel Craig pedig egyenesen szembe ment az eddigi James Bond karakterekkel, és egy vadonatúj oldalát mutatta meg a jól ismert szuperhősnek.

A szebb magyarhang

Az eredeti bemutató után néhány évvel megszólalt magyarul. Az akkori rendszer „előnyeinek” köszönhetően először nem Connery, hanem utóda Roger Moore jutott el a szélesebb közönségnek. Az angol művész persze nem tudta, hogy e szerep eljátszása előtt már évek óta rendelkezett önálló magyar hanggal. A kíváló magyar színművész, Láng József akkor már túl volt az Angyal-os korszakon.

- Először, mint Simon Templarként találkoztam Roger Moore-ral – meséli Láng József. Később feketén csináltam meg az Octopussy című moziját, amely a magyar fordításban a Polipka nevet viselte. Ezután még négyszer volt szerencsém ugyanezt a filmet magyarul megszólaltatnom. Mivel mindegyik Roger Moore-os Bond-mozit szeretem, ezért soha nem okozott gondot az ő magyar hangját adnom. Egyébként abban a szerencsében volt részem, hogy három alkalommal személyesen is találkozhattunk.

Egyszer éppen a szinkronstúdióban voltam. Sztankay István kollégámmal. A Minden lében két kanál egyik epizódján dolgoztunk, amelynek ugye szintén Moore az egyik főszereplője. Az egyik tekercs után kinéztem a vezérlőfülkébe, és a szinkronrendező mögött meglepve vettem észre a békésen álldogáló angol művészt. Meglepetésemben hirtelen meg sem tudtam szólalni. Szóltam Sztankaynak, hogy nézzen ki ő is, hátha káprázik a szemem. Hirtelen nem is értette, hogy mit akarok tőle.

Később kiderült, hogy Moore üzleti úton járt Magyarországon, és amikor felajánlották neki, hogy látogassa meg a szinkronstúdiót, ő ezt örömmel megtette. Amikor kértem tőle egy dedikált fotót a gyermekeim számára, ezt írta rá:” apukátok hangja szebb az eredetinél.” A magánéletben is mindig igazi angol úriemberként viselkedő művész sok örömet okozott munkáival a pályámon. Az Angyalos időkben még a szerepét is eljátszhattam egy színházi komédiában, amelynek a címe az volt, hogy Simon Templar Budapesten.

A sármos magyarváltozat

A legelső Bond magyarhangja Vass Gábor, a győri színház művésze.
- Már bevált „formulának” számít, hogy az idős Connery-nek Kristóf Tibor, az ifjabbnak pedig én adom a magyar hangját - tájékoztat a színész. Ezért sem volt számomra szokatlan a munka. Ezeket a szinkronokat jó néhány esztendővel ezelőtt készítettük, talán még a Pannónia szinkronstúdió fénykorában. A hangommal igyekeztem azt a férfieszményt emelni, amelyet a színész alakított ki a figura első megformálásával. Azért szeretem a filmjeit, mert legtöbbször jó szerepekben látható. Nem hinném, hogy a James Bond figurával kialakított skatulya a kárára vált volna. Sok színész szívesen vállalná az ilyen fajta megkülönböztetést, hiszen gyönyörű nők között, egzotikus helyszíneken lehet játszani.

- Előfordult-e, hogy a hangja alapján valahol felismerték?

- Egyszer egy szegedi kis boltba tértem be vásárolni. Elmondtam, hogy mit kérek, s amíg az eladólány összerámolta, láttam, hogy erősen gondolkodik valamin. Rám nézett, és azt kérdezte, hogy színész vagyok-e. Felébredt bennem a kisördög. Ártatlan szemekkel ránéztem és mondtam neki, hogy én aztán nem. Ő pedig csak erősködött, hogy de bizony az vagyok, mert nagyon ismerős számára a hangom. Én persze csak mondtam a magamét, hogy nem vagyok színész. A kislány néhány másodperc múlva kibökte, hogy szerinte én vagyok a Vass Gábor. Persze erre is csak nemmel válaszoltam, amitől teljesen kétségbeesett. Szerintem azóta is azon gondolkozik, hogy ki volt az a vicces vásárlója.

Az is előfordult, hogy egy kórházban a nővértől kellett valamit kérnem. Mivel fontos dolog volt ezért teljes férfiúi sármomat bevetve szóltam a nővérnek. Ő, ahelyett, hogy segített volna rám nézett és búgó hangon azt mondta: ”ÓÓ, beszéljen még hozzám!”, persze a kérésemet nem nagyon akarta teljesíteni.

Nehéz utánpótlás

James Bond
Más néven a 007-es ügynök egy kitalált brit kém, akinek a figuráját Ian Fleming író alkotta meg 1953-ban. Fleming számos regényt és novellát írt hőse kalandjairól. 1964-es halálát követően más írók, mint Kingsley Amis (álneve „Robert Markham”), John Pearson, John Gardner, Raymond Benson és Charlie Higson folytatták a sorozatot. Ezenkívül Christopher Wood írt két forgatókönyvváltozatot, és néhány nem hivatalos feldolgozás is született.
Bár eredetileg a regények által vált híressé, James Bondot a legtöbben az EON Productions filmsorozatából ismerik. Az EON 21 filmet gyártott vele, valamint készült két függetlenül forgatott film, továbbá egy tévéfilm is Fleming első regénye alapján. Sokan csak az előbbi 21 filmet tekintik „hivatalos"-nak. 1974-ig Albert R. Broccoli és Harry Saltzman készítették ezek legtöbbjét, amikor is Broccoli lett az egyedüli producer. 1995 után Broccoli lánya, Barbara Broccoli és mostohafia, Michael G. Wilson folytatták a filmek készítését.
Roger Moore után megüresedett helyet nehezen tudták pótolni. Egy alkalommal George Lazenby személyén keresztül követhettük nyomon a 007-es kém munkáját. A szakma és a nézők összehangzó véleménye alapján az egyik legkevésbé sikerült része ez lett a sorozatnak. A színész magyarhangja Csernák János:

- A Dr. No-ban láttam először James Bondot, amellyel munkakapcsolatba is kerültem. Vass Gábor mellett én is leszinkronizáltam, így párhuzamosan hallható a film két hangja. A második változatot - valószínűleg – repülőkön vetítik. A figurát egyébként nem tartom egysíkúnak, hiszen minden egyes színész megpróbált valami pluszt becsempészni a saját egyéniségéből a szerepbe. Színészként is jó egy ilyen figurát eljátszani. Nem érzem úgy, hogy azonosulnék a szereppel, mivel csak egy alkalomról volt szó, és egyébként sem vagyok híve az ilyen típusú szerepfelfogásnak.

A sikertelen mozi után a sorozat tulajdonosai új színész után néztek. Így esett a választásuk Timothy Daltonra. Őt Vass Gáborral megosztva Selmeczi Roland szólaltatja meg magyarul.

Régi munkakapcsolat

Miután Dalton sem vált be, ismét előtérbe került az egyszer már megkeresett Pierce Brosnan, aki boldogan mondott igent a felkérésre. Hasonló örömmel vállalta el a munkát magyarhangja Kautzky Armand is.

- Régi munka kapcsolat fűz a színészhez – meséli a Madách Színház művésze. A Remington Steele óta én vagyok az állandó hangja. Többek szerint, ha megszólal akkor egyértelműen olyan lehet a saját hangja mint az enyém. Hallottam már angolul beszélni, de eredetiben kicsit keményebben szól. Nemcsak ebben hasonlítunk egymásra. Bár ő néhány évvel idősebb nálam, de körülbelül azonos korú az én lányom és az ő legkisebb lánya. Ráadásul a habitusunk is majdnem megegyezik. Sajnálom, hogy bemutatásra került az utolsó Bond film Brosnan-nal.

Az ifjú reménység

Daniel Craig felbukkanásával a producerek igyekeznek új életet lehelni a több mint négy évtizedes sorozatba. A rajongók felháborodását kiváltó szőke, kékszemű, nem túl karizmatikus színésznek sikerült ugyan valami szokatlant létrehozni, de az eredmény inkább hasonlít a Bourne sorozat Matt Damon féle - brutális - hősére, mint a mindig elegáns, női sziveket vonzó angol szuperügynökre.
Stohl András szokatlan visszafogottsággal magyarította az első moziban Bondot.

Szokatlan volt a hangválasztás, mivel addig Rékasi Károly (Mulder ügynök) vagy László Zsolt (Neó a Mátrixból) szólaltatták meg. Igaz, hogy Stohl önmagában is megfelel több olyan elvárásnak, amelyet a hazai forgalmazók egy hangválasztásnál szem előtt tartanak. Itthon jól ismert, népszerű művész, aki már önállóan is képes nézőket vonzani. S, talán arra is figyelhettek a szinkron készítésekor, hogyha a film önmagában nem vonz majd annyi nézőt mint szeretnének, akkor Stohl jól ismert karizmája majd megemelheti a várható nézőszámot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását