2024. április 19. - Emma

Kevesebb hollywoodi mozi Velencében

Az olasz és a japán filmek uralják az augusztus végén kezdődő 65. velencei filmfesztivál versenymezőnyét, Hollywood idén az írósztrájk okozta késlekedés miatt csupán öt produkcióval képviselteti magát a világ legpatinásabb filmes seregszemléjén.
2008. július 30. szerda 12:20 - Hírextra
Marco Müller fesztiváligazgató kedden Rómában mutatta be az Arany Oroszlánért versenybe szálló 21 filmet. A mezőnyben az amerikai mainstream stúdiók háttérbe szorulásával nagyobb hangsúlyt kaptak a független filmek: Guillermo Arriaga, a 21 gramm forgatókönyvírója például rendezőként mutatkozik be a The Burning Plain című drámával, amelynek két főszerepét Kim Basinger és Charlize Theron játssza.

A versenyfilmek közé négy olasz és három-három japán, valamint francia munka jutott be. A 21 produkció közül csupán kettő nem világpremier (ugyanis két japán animációt hazájában a nyári moziszezon alatt már bemutattak) - hangsúlyozta a filmmustra jelentőségét Müller.

Az utóbbi években egyébként sok támadás érte a velencei rendezvényt, hogy túlságosan Hollywood befolyása alá került, ám ebben az évben helyrebillen a mérleg: éppenséggel a házigazda Olaszország vetítései viszik el a pálmát. Összesen 18 olasz film bemutatására kerül sor a 11 napos mozimaraton alatt, és csupán 10 amerikai produkciót láthat a közönség.

Sok produkció forgatása késlekedett a száznapos sztrájk miatt, és ezek csak december táján kerülnek moziba - magyarázta az amerikaiak távolmaradását Müller, és hozzátette, hogy "kevés amerikai stúdió mert megkockáztatni filmje bemutatása előtt nyolc-kilenc hónappal egy világpremiert".

A mezőny érdekessége, hogy a japán veresenyfilmek közül kettő is animációs. Hajao Mijazaki (Hayao Miyazaki) Oscar-díjas kultrendező (Chihiro Szellemországban) a Gake no ue no Ponyo (Ponyo a sziklán) című munkájával érkezik a Lidóra.

A fesztivál augusztus 27-én nyitja meg kapuit az Oscar-díjas Coen testvérek Burn After Reading (Olvasás után megsemmisítendő) című mozijának versenyen kívüli vetítésével, a szárnyas Arany Oroszlán-díjak pedig - amelyek sorsáról a Wim Wenders vezette zsűri dönt - szeptember 6-án találnak gazdára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását