2024. április 23. - Béla

Göncz Kinga: a gyűlöletbeszédre épül minden

A szavakkal indul, majd a gyűlöletbeszédre épül minden, ami az emberi méltóságot sérti és a biztonságot veszélyezteti - közölte szerdán Nagykanizsán, a roma holokauszt áldozatainak emlékünnepségét megelőzően tartott sajtótájékoztatóján Göncz Kinga külügym
2008. július 30. szerda 19:00 - Hírextra
A jelen és a jövő számára is tanulságul szolgálna, ha nem indulna el Magyarországon semmiféle olyan kezdeményezés, ami kirekesztésről, toleranciahiányról, a másság nem tűréséről szól - hangoztatta, ugyanakkor arra is kitért, hogy ez jelenleg nem így van.

Nemcsak azt lehet ugyanis látni, hogy ilyen kezdeményezések megfigyelhetők a közéletben, hanem azt is, hogy nő a társadalomban a támogatottságuk, s hogy mindez "ráadásul agresszív formában jelenik meg, ami rendkívül ijesztő" - jelentette ki.

Göncz Kinga úgy fogalmazott: a törvényalkotásnak és a jogalkalmazásnak is vannak feladatai, de mindenki másnak is, hogy a gyűlölet ne tudjon továbbterjedni. "Meggyőződésem, hogy ami igazán véd ez ellen, az a társadalmi összefogás és az elutasítás" - fejtette ki.

Mintaadónak nevezte, hogy Nagykanizsa volt az a város, ahol 1991-ben először állítottak a roma áldozatok előtt tisztelegve emlékművet a második világháborúban elpusztított cigányoknak.

A második világháborúban, 1944 augusztus elején egyetlen éjszaka alatt több ezer cigány férfit, nőt és gyermeket végeztek ki Auschwitzban, az ő emlékük előtt tisztelegve tartanak minden évben megemlékezést Nagykanizsán - emlékeztetett Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, a miniszterelnök romaügyekért felelős megbízottja. Hozzátette: a 14 éve minden esztendőben megtartott emlékünnepségeket idén először a zsidó hitközséggel együtt szervezték.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz budapesti hitközségének ügyvezető igazgatója arról beszélt: a magyar társadalom szerinte nem érett meg arra, hogy széles összefogás jöjjön létre a gyűlöletkeltés, a kirekesztés ellen.

Fontosnak tartotta viszont, hogy a gyűlöletbeszédről szóló törvény minél hamarébb életbe lépjen, ezt tudomása szerint átdolgozás után hamarosan ismét benyújtják a szocialisták a Parlamentnek.
Utalt arra is, hogy a zsidóság mindig sorsközösséget vállalt a cigánysággal, azt pedig sajnálatosnak nevezte, hogy ma a "roma ügyekben egyre több az atrocitás, a megaláztatás, ami méltatlan a demokráciához".

"Az a dolgunk, hogy megbékéljünk, de nem szabad megbocsátani és elfelejteni: azért van szükség a megemlékezésekre, hogy a felnövekvő demokráciát emlékeztessük a történtekre" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását