2024. május 2. - Zsigmond

Rasszista popénekes?

Három horvát civil szervezet följelentette a zágrábi kerületi bíróságon a nagy népszerűségnek örvendő popénekest, Marko Perkovicot, művésznevén Thompsont rasszista és neonáci nézetek terjesztése miatt.
2008. július 29. kedd 21:00 - Hírextra
Az ultranacionalista popbanda a május 30-i zágrábi koncerten faji megkülönböztetést hangsúlyozó szövegeket énekelt 60 ezer fős rajongótábora előtt.

A bírósági beadványt a Fiatal Antifasiszták Zágrábi Szervezete, a Margel nevű zsidó kisebbségi intézet és a Horvátországi Szerbek Szövetsége írta alá, hangsúlyozva, hogy az énekes a koncerten többször előadta a Bojna Cavoglave (Cavoglavei csata) című slágerét, amely a szerbek felett aratott horvát usztasa győzelmet énekli meg.

Marko Perkovic rendszeresen használja az usztasa köszöntést, a Za dom spremni (Készen a hazáért) kifejezést, együtt a náci berendezkedésű független horvát állam hivatalos kézmozdulatával, szalutálásával. Ez a fasiszta rendszer 1941 és 1945 között állt fenn Ante Pavelic nemzetvezetővel az élen.

"A popsztár szövegei és stílusa súlyosan sérti a horvátországi zsidó, szerb és roma népességet, akiket ez emlékeztet arra a terrorra, amelyet elszenvedtek az usztasa rezsim alatt" - jegyezte meg a három horvát civil szervezet képviselője.

A májusi zágrábi koncerten Thompson és bandája rajongóival együtt sorra énekelte az usztasa dalokat, utánozta az usztasa köszöntést, a rosszemlékű zászlókat lengette, fölmutatta a rezsim szimbólumait, s mindemellett a szerbek kiirtására buzdított.

A beperelt 42 éves énekes az 1991-1995 közötti délszláv háború idején vette fel a Thompson nevet az azonos gyártmányú gépfegyver után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását