2024. május 2. - Zsigmond

Egyre több a bababarát terület

Éttermekben, könyvtárakban, bevásárlóközpontokban, rendelőkben és még templomokban is alakítottak ki Magyarországon bababarát területet, azaz olyan helyiséget, ahol az édesanyák megszoptathatják és tisztába tehetik gyermeküket.
2008. július 29. kedd 11:35 - Hírextra
A 2005-ben megalakult Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság két éve hirdette meg Bababarát terület elnevezésű pályázatát azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a közintézményekben, üzletekben, hivatalokban, oktatási-, kulturális és sportintézményekben olyan elkülönített helyiségek létrehozására, ahol az anyukák ingyenesen, nyugodt körülmények között megszoptathatják, tisztába tehetik gyermeküket. A sikeresen pályázó intézmények 100-100 ezer forintot nyertek egy ilyen terület kialakításához.

Idén nem hirdette meg a szoptatás népszerűsítését célul tűző szervezet a pályázatot, ennek ellenére egyre több bababarát területet adnak át, hiszen a címhez pályázat nélkül is hozzá lehet jutni. A héten például egy zuglói rendelőben adják át a Bababarát terület feliratú táblát.

"Egy ilyen helyiség kialakítása minimális anyagi befektetéssel megvalósítható. Nem az anyagi ráfordításon van tehát a hangsúly, sokkal inkább az ott lévő emberek hozzáállásán, elfogadásán múlik, hogy legyen egy olyan hely, ahol az anyuka elláthatja gyermekét - mondta a távirati irodának Gitidiszné Gyetván Krisztina, a Bababarát terület koordinátora.

Eddig több mint 30 ilyen helyiség kapott Bababarát terület elnevezésű táblát a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságtól, köztük éttermek, kórházak, felsőoktatási intézmények, könyvtárak, bevásárlóközpontok és templomok is. A bizottság folyamatos ellenőrzéssel garantálja a Bababarát területek minőségének állandóságát.

Gitidiszné Gyetván Krisztina szerint Magyarországon a szoptatási mutatók magasak. "Nálunk a kórházból kijövő nők körülbelül 90 százaléka szoptatni akar, Nyugat-Európában ez 50 százalék körül lehet. Úgy gondolom az édesanyáknak szükségük van Bababarát területre, hiszen otthonról kimozdulva ez a helyiség biztosítja az intimitást, amit mi optimálisnak tekintünk a szoptatáshoz".
Az anyukák a http://www.sztnb.hu című honlapon találják meg a Bababarát területek listáját. Ugyanitt érik el az intézmények a helyiség kialakításának feltételrendszerét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását