2024. május 4. - Mónika, Flórián

A nyári fesztiválok is megérzik majd a válságot

Anyagilag nehéz év elé néznek a hazai fesztiválok, mert szervezőiknek szűkülő állami forráslehetőségekkel kell számolniuk - mondta Márta István, a Magyar Fesztiválok Szövetségének (MFSZ) elnöke csütörtökön Pécsett.
2008. december 4. csütörtök 20:24 - Hírextra
Márta István a háromszáz fesztivált tömörítő szervezet éves rendes közgyűlését követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy miután az önkormányzati minisztérium 2009-ben az ideinél tizenkét százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat, nem áll rendelkezésre a másfél milliárd forintos regionális turisztikai célelőirányzat sem, mely sok kis és közepes fesztivál büdzséjét alapozta meg.

Hozzátette, az MFSZ, mint érdekvédelmi szervezet minden tőle telhetőt megtesz a kieső keret pótlása érdekében, már csak azért is, mert e kis és közepes fesztiválok nagy része kizárólag erre a pályázati pénzre számított rendezvényei megtartásához, máshova nem is nyújtotta be igényét. Ráadásul 2009 a kulturális turizmus, 2010 pedig a fesztiválok éve lesz, különös ellentmondás, hogy ebben az időszakban a fesztiváloktól vonnak el komoly összegeket.

Márta István megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a jövő évi költségvetés valószínűleg már nem változtatható meg, a szponzoráció erősítése jöhet szóba, melyet azonban szintén befolyásolhat a pénzügyi és gazdasági válság.

Az MFSZ elnöke szólt arról is, hogy a közgyűlésen átadták a szövetség díjait. Az év főtámogatója a Borsodi Sörgyár Zrt., az év mecénása az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi Kft., az év médiatámogatója a Magyar Televízió Zrt., az év támogató önkormányzata Pécs, az év szolgáltatója Kálmánné Dóró Olga szegedi villanyszerelő lett, különdíjban a szombathelyi Tiszta Formák Alapítvány részesült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását