2024. április 29. - Péter

Gyermekeikért demonstráltak

Gyermekeik védelméért demonstrált mintegy 80-100 roma Sátoraljaújhely belvárosában erős rendőri felügyelet mellett hétfőn; a cigányok amiatt tiltakoztak, hogy szerintük a gyámügy törvénytelen módon járt el, amikor az elmúlt napokban cigány gyerekeket vete
2008. július 28. hétfő 19:43 - Hírextra
A demonstrációt a zempléni város cigány kisebbségi önkormányzata és a Roma Polgárjogi Alapítvány szervezte a sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal elé, ahol nagy számban jelentek meg rendőrök is, akik a város fő utcáját lezárták a forgalom elől.

A szervezők a gyámhivatal jogsértő gyakorlata, a cigány gyerekek törvénytelen állami gondozásba vétele ellen tiltakoztak - közölte Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Szerinte "a helyi önkormányzat a cigány családok elűzésének rég bevált módszerét követi", az egy hónappal ezelőtt a várost sújtó vihar és esőzések miatt életveszélyessé vált házakban élő családokból az önkormányzati segítség helyett a gyerekeket "emelik ki családjaikból".

A cigány kisebbségi önkormányzat szerint a hivatalnokok azzal zsarolják a családokat: vagy elköltöznek a településről, vagy a gyerekeik állami gondozásba kerülnek. Az elmúlt egy hétben összesen 10 gyereket vettek állami gondozásba rendőri közreműködéssel, és további családokat is veszélyeztet a hivatali erőszak - állítja a kisebbségi önkormányzat.

A tiltakozó családok és szervezetek gyerekeik "szabadon bocsátását", családjukba való haladéktalan visszakerülését, és ezzel együtt a katasztrófa miatt károsodott házakban élők lakhatásának rendezését követelték, miközben "Csináljatok magatoknak gyereket!" és "El a kezekkel gyerekeinktől!" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Horváth Aladár azt is elmondta: ha a mostani demonstráció nem vezet eredményre, azt három napon belül megismétlik.

Márton Mihály, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője hétfői közlése szerint az önkormányzat az egy hónappal ezelőtti viharkárra hivatkozik ugyan, de "bújtatva azt akarják elérni, hogy a roma családok elköltözzenek a településről".

"Elvinni könnyebb a gyermeket, mint a viharkárok után segítséget nyújtani" - fogalmazott.
Szamosvölgyi Péter polgármester (Fidesz) a tüntetést követően újságíróknak elmondta: a gyámhatósági eljárás a törvényeknek megfelelően zajlott le, az utcára vonulóknak pedig azt tanácsolta: ha azt szeretnék elérni, hogy az állam az ő kárukat is megtérítse, akkor vonuljanak az önkormányzati minisztérium épülete elé.

Mint hozzátette: a gyámhatóság a jövőben is minden törvényes eszközzel fellép a gyermekek védelme érdekében.

Sátoraljaújhely egy részén június 26-án jégesővel, orkánszerű széllel párosult vihar tombolt, házak, intézményi épületek tetejét tépte le, tépázta meg, óriási pusztítást végzett. A vihart követően csaknem félszáz, túlnyomórészt roma embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását