2024. április 18. - Andrea, Ilma

Felezték az állami támogatását

A Budapest Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) a tavalyinál jóval kevesebb, 50 helyett csak 25 millió forintos támogatást kap a szaktárcától a következő évad koncertjei megrendezéséhez - mondta el az MTI-nek Mali István, a választmány elnöke.
2008. július 28. hétfő 07:36 - Hírextra
"A meglepetés azért volt kétszeresen megrendítő erejű, mert későn értesültünk a döntésről, nekünk pedig már meg kellett hirdetni és árusítani a 2008-2009-es bérleteinket, 3 sorozatban összesen 15 hangversenyt"- fogalmazott Mali István.

Örülnek ennek a támogatásnak is, de tisztában kellett volna lenniük, hogy milyen fedezettel számolhatnak, eszerint alakíthatták volna a szezon programját. Szerencse, jegyezte meg Mali István, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői egy Bartók-estre kérték fel őket, amelyet a Dohnányi-bérlet sorozatában megismételnek.

A kékszakállú herceg vára kiváló szólistáinak - Komlósi Ildikó és Polgár László - gázsiját a fesztivál nagyvonalúan mindkét estére kifizeti. A koncert első részében Bartók A fából faragott királyfi című balettzenéjének a szerző által készített szvitváltozatát szólaltatják meg.

"A műsorválasztásnál ahhoz ragaszkodunk, hogy olyan művek is szerepeljenek, amelyeket más zenekarok nem játszanak, ilyen ritkaságnak számított tavaly egy-egy Koestler János- illetve Dohnányi-alkotás. Idén Vashegyi György Rameau Boreádok-szvitjét vezényli, a barokk irodalom hiányzott a repertoárunkról. Decemberben Jan Vaclav Vorísek: D-dúr szimfóniáját adjuk elő, úgy tudom, a Beethoven-kortárs cseh szerző darabja még sosem hangzott el Magyarországon" - fűzte hozzá Mali István.

Az 1853-ban még Erkel Ferenc által alapított zenekar másik vezérelve, hogy a jeles komponisták évfordulóiról is megemlékezzenek: a két évszázada született Mendelssohn (1809)műveiből teljes estet adnak.

Mióta nincs elnök karnagyuk, több vendéget hívnak, az ifjabb nemzedéket képviselő magyar karmestereket, például Héja Domonkost és Vashegyi Györgyöt. De nagy sikere volt a zenekarban Rolla Jánosnak, ezért 2009-re visszahívták. Szólistaként dolgozik a BFTZ-vel a világhírű zongorista, Frankl Péter és a nemzetközi rangú szoprán, Rost Andrea.

A margitszigeten tartandó Gounod Rómeó és Júlia-előadást követően az első őszi koncertjüket Nisimoto Tomomi, fiatal és rendkívül népszerű japán karmesternő vezényli. Oszakában, szülővárosa zeneakadémiáján szerezte karmesteri és zeneszerzői oklevelét, 1995-ben Szentpéterváron folytatta tanulmányait Viktor Fedotovnál és Ilja Muszinnál.

2002-ben vendégkarmestere volt a Bolsoj Szimfonkus Zenekarának, amellyel újévi koncertet is adott a Csajkovszkij Konzervatórium nagytermében. Részt vett a Mariinszkij és a Kansasi Opera különleges, a két kultúrát ötvöző közös Anyegin-produkciójában.

Az elmúlt években operaelőadásokat, például Verdi Traviatáját és Rigolettóját dirigálta Szentpéterváron és Moszkvában, játszott Prágában a Cseh Filharmonikusokkal. A Magyar Állami Operaház 2006-os japán vendégjátékán pedig egy Tosca előadást vezényelt, ekkor ismerkedett meg a dalszínház muzsikusaival. Nemrég jelent meg a CD-jük, erről Dvorák IX. szimfóniája (Az új világból alcímű) szól. A mű a budapesti hangversenyen is elhangzik.

Visszatérve a finanszírozáshoz, Mali István úgy véli, a közönséget nem lehet bizonytalanságban tartani. Fontos terveik vannak jövőre, 2009 novemberében lesz 120 éve, hogy Mahler vezényletével a Budapesten alkotott I. (Titán) szimfóniát a Budapesti Filharmóniai Társaság bemutatta, az évfordulóról mindenképp meg kívánnak emlékezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását