2024. április 20. - Tivadar

Bartók-sorozat Salzburgban

Bartók Béla sorozatot is rendeznek az idei Salzburgi Ünnepi Játékokon, amelyet idén július 26. és augusztus 31. között tartanak meg Mozart szülővárosában.
2008. július 28. hétfő 06:00 - Hírextra
A hagyományokhoz híven, a színházi előadások között az idén is megtalálható a Salzburgi Ünnepi Játékok egyik újjáélesztőjének, Hugo von Hofamannsthalnak Akárki című színműve, emellett a fesztiválon bemutatják többek közt Fjodor Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődésének színpadi változatát és Friedrich Schiller Haramiák című drámájának átdolgozását is.

A salzburgi fesztivál számos kortárs előadásnak is otthont ad. Ezek közül kiemelkedik a Magyarországon többször is fellépő brüsszeli Needcompany társulat, mely egy trilógiával érkezik Salzburgba. Ennek első darabját, az Isabella szobáját 2006-ban, a budapesti Trafóban is bemutatták.

Az irodalmi estek keretében a bolgár származású osztrák Dimitré Dinev és az irodalmi Nobel-díjas, török Orhan Pamuk olvas fel saját műveiből.

Az operaelőadások között az például, Mozart: Don Giovanni és Varázsfuvola, Verdi: Otello és Dvořák: Rusalka című zenés színpadi műve szerepel. A hangversenyprogram egyik fénypontjaként a Berlini Filharmonikusok Wagner: Trisztán és Izolda című operájából adnak elő részleteket és Messiaen: Turangalila szimfóniáját mutatják be.

Emellett a Bécsi Fiharmonikusok és a Cleveland Orchestra több koncerten nyújt keresztmetszetet a komolyzene elmúlt évszázadaiból; többek között Bach, Berlioz, Brahms, Mahler, Schubert, az ifjabb Johann Strauss és Sztravinszkij művein keresztül.

A Salzburgi Ünnepi Játékok műsorán idén is szerepelnek magyar szerzők művei, és magyar művészek is fellépnek. A fesztivál a Charles Simonyi Alapítvány támogatásával ebben az évben Bartók Béla sorozatot rendez, melynek keretében többek között színpadra állítják a Kékszakállú herceg vára című operát is; a premieren a Bécsi Filharmonikusokat Eötvös Péter vezényli.

A Cleveland Orchestra A csodálatos mandarin zenekari változatát adja elő, a kamarakoncerteken pedig Bartók művei mellett Liszt, Kodály és Kurtág darabjai is szerepelnek. Utóbbiban magyar művészként Keller András hegedűművész is közreműködik, míg Schiff András zongoraművész Bach, Beethoven és Busoni kamarakoncerteken lép fel.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását