2024. április 28. - Valéria

Vogel Eric grafikus és Göllesz Viktor gyógypedagógus posztumusz díja

Posztumusz díszpolgári címeket adományozott pénteken Erzsébetváros polgármestere; Hunvald György a kitüntetéseket Vogel Eric grafikusművész és Göllesz Viktor gyógypedagógus özvegyének adta át.
2007. november 16. péntek 16:41 - Hírextra
Vogel Eric 1907-ben, Budapesten született Vogel Imre néven. Díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő, művésztársai szerint "az élet illusztrátora" volt.

Méltatása szerint az emberi élet történéseit rajzolta le, mindig másképpen: hol a maga drámaiságában, hol amilyennek szerette volna látni. A ceruza és a festővászon végigkísérte az egész életét. Szakmai tudására, ízlésére ötleteire rendezők, koreográfusok támaszkodtak. Alapítója volt a József Attila és a Vidám Színpadnak. A Magyar Televíziónak kezdetektől fogva munkatársa volt, munkáját többször nívódíjjal ismerték el.

Göllesz Viktor az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar volt tanára, főigazgatója, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének volt főtitkára.

1950-ben nyert felvételt a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolára, ahol Bárczi Gusztáv igazgató is felfigyelt az egyéniségére. A diploma után a főiskola munkatársa maradt, 1954-től az intézmény oktatója.

Munkatársaival kezdték el kidolgozni a rehabilitáció irányzatait a gyógypedagógiában, és később ő hozta létre a szociális szervező szakot.

Göllesz Viktor a gyógyító nevelés tudományának magasan kiemelkedő művelője volt. Elhunytával a magyar gyógypedagógiai oktatásügyet súlyos veszteség érte - áll a méltatásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását