2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mitől roppan a csokoládé?

Nemcsak a kávé íze függ attól, hogy hol termett az eredetileg apró cseresznyeszínű piros bogyó, de a kakaócserje termésének zamata is függ a termőhelyétől - derült ki egy, a közelmúltban tartott tájékoztatón.
2008. március 3. hétfő 08:51 - Hírextra

A kakaócserje termőhelye számára magas páratartalom, rengeteg eső meleg és árnyék szükséges. A "kakaóöv" az északi és a déli szélesség 20. foka közötti terület.

A növénynek három alfaja van - hangzott el egy csokoládémester előadásán a közelmúltban. A Criollóból készülő csokoládé gyümölcsös és tejszínes ízű, nem keserű. A világon a legnagyobb mennyiségben termesztett Forastero íze nem túl jellegzetes, inkább kesernyés. A Trinitario fajtából gyártott csokik gazdag, komplex fűszeres zamatúak és kicsit savas hatásúak.

A csokoládékészítésnek hosszú történelme van - az évszázadok folyamán sok feltaláló tette még finomabbá a mára hatalmas mennyiségben gyártott édességet. Az 1800-as években egy svájci csokoládégyáros, Henri Nestlé saját találmányát, a tejport keverte a kakaómasszához, így született meg a tejcsokoládé.

Ahhoz, hogy roppanjon és fényes legyen a csoki, sokáig kell gyúrni és keverni, azaz konsírozni - ezt Rodolphe Lindt alkalmazta először. A konsírozás után jön a formába öntés, a temperálás, majd a csomagolás és pihentetés.

A csokoládékóstolás is ugyanolyan szakértelmet követel, mint a bor- vagy kávékóstolás. A szakemberek szerint a csokoládék kóstolását először mindig a legalacsonyabb kakaótartalmúval ajánlatos kezdeni, és így haladni a több kakaót tartalmazó felé, mivel fordítva az alacsonyabb kakaótartalmú csokoládék szinte élvezhetetlennek tűnnének.

Jelenleg minden komoly gyártó termőhelyek szerint válogatott táblákat készít. Emellett egyre nagyobb divat a vanília kihagyása. Megjelentek az első, 100 százalékos csokoládétáblák és a magas kakaótartalmú tejcsokoládék.

A német kultúrkörben hódítanak leginkább a szokatlan töltetű - például cékla, mustár vaddisznótöpörtyűvel töltött csokoládék. Új trend a biocsokoládék kedveltsége. Az amerikai és a latin kultúrkörben a tiszta csokoládé ízű táblák a legkeresettebbek - derül ki a világ egyik legnagyobb kávé és csokoládégyártó cégének a közleményéből.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását