2024. április 20. - Tivadar

Gladiátorok fogják elárasztani Nyergesújfalut

Ókori katonai fesztivállal elevenítik fel szombaton Nyergesújfalun a település közelében állt Crumerum katonai tábor emlékét. A településen a római korra ma már csak a plébánia falába beépített feliratos tábla és a Sánc-hegyen a tábor keleti kaputornyának
2008. június 5. csütörtök 17:06 - Hírextra
A harci játékok gladiátortornákkal kezdődnek, majd a reneszánsz bajvívásból és táncokból tart bemutatót a Szent György Lovagrend és a Primavera táncegyüttes, fellép a Nagykáta Honvédtüzér Hagyományőrző Alapítvány.

A legnagyobb látványosságnak ígérkező római kori csata délután háromkor kezdődik, a Norde Gard hagyományőrző csoport barbárai intéznek támadást a szőnyi Legio Brigetio római harcosai ellen a Sánc hegyen.

II. Rákóczi Ferenc írta a helyről, hogy itt "igen sok régi emléket és feliratokat találtunk, amelyekből kitűnt, hogy Marcus Aurelius idejében e hely egy római elsáncolt tábor helye volt".
A fesztiválon egész nap láthatók bemutatók az ókori életből a római és barbár táborban. Lesz kézművesek utcája, játszóház és házi főzőverseny borkóstolóval.

A mai Nyergesújfalu területén a rómaiak a II. században Crumerum néven létesítettek castellumot, katonai tábort a határ védelmére. A Limes vonalát Tát felé még a szántás elszíneződésén nyomon lehet követni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását