2024. május 3. - Tímea, Irma

Obama dobja Hillaryt?

Barack Obama szinte kivétel nélkül maga mögé állította azokat a latin-amerikai származású szavazókat, akik a demokrata előválasztások során pártbeli riválisára, Hillary Clintonra szavaztak, így ebben az etnikai csoportban magasan: 3:1 arányban vezet a rep
2008. július 27. vasárnap 12:41 - Hírextra
A Pew Hispanic Center közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a spanyol ajkú szavazók 66 százaléka Barack Obamát, az amerikai Demokrata Párt majdani elnökjelöltjét támogatja, míg republikánus riválisa csak az etnikai csoport tagjai 23 százalékának szavazatára számíthat.

Az eredmény azért meglepő, mert a demokrata előválasztások során Obama pártbeli ellenfele, Hillary Clinton kétszer annyi latin szavazatot söpört be, mint Obama. Akkor sok szakértő úgy vélte, hogy a spanyol ajkúak nem szavaznának fekete bőrű elnökjelöltre.

Most viszont a megkérdezettek között háromszoros volt azok aránya, akik azt mondták: a bőrszín kimondottan segíteni fog Obamának novemberben a latinok szavazatainak megszerzésében, azokkal szemben, akik úgy vélték, hogy ez inkább hátrányt jelent. A megkérdezettek 53 százaléka viszont úgy gondolja, hogy a bőrszínnek nincs jelentősége az elnökválasztáson.

A kutatóintézet telefonon kérdezett meg 2015 latint, akik közül 892 volt regisztrált szavazó. A felmérést június 9. és július 13. között készítették - éppen abban az időszakban, amikor mindkét elnökjelölt-aspiráns éppen a latin szavazókat próbálta meggyőzni, hogy őt támogassák.

Abban az időszakban McCain hathetes reklámkampányt folytatott a spanyol-nyelvű rádióállomások adásaiban, Floridában, Coloradóban, Új-Mexikóban és Nevadában - abban a négy államban, amelyben jelentős latin népesség él. Obama kampánystábja pedig szerdán kezdte meg spanyol nyelvű kampányát Floridában.

A Pew felmérése szerint a megkérdezett latinok 65 százaléka tartja magát demokrata szavazónak, míg csak 26 százalékuk hajlik a republikánusok felé.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását