2024. április 26. - Ervin

A Terminátor halálra ítélte a zsírsavakat

Aláírta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban elsőként az ország nyugati partvidékén fekvő szövetségi államban kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket
2008. július 26. szombat 09:20 - Hírextra
A testépítőből és filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger helyi idő szerint pénteken látta el kézjegyével a jogszabályt, amely 2010-től kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkező zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeiből. A tilalmat 2011-től a pékségekre is kiterjesztik, a törvény megsértőit pedig 25-től ezer dollárig terjedő pénzbírságra büntethetik.

Schwarzenegger azzal indokolta a tilalmat, hogy az úgynevezett transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, márpedig Kaliforniában e betegségcsoport a leggyakoribb halálozási ok.

Korábban már több amerikai város és gyorsétterem-lánc is bevezetett hasonló korlátozást, de egy egész államból most először "tiltják ki" a transz-zsírsavakat.

Ez utóbbiak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek a hidrogénezésnek nevezett folyamat során. A margarinok például hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá. A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik.

A transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transz-zsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását