2024. április 29. - Péter

Még a fészerben is

A luxusszállodáktól a családoknál történő elszállásolásig mindent latba vetnek Pekingben annak érdekében, hogy az olimpia idején a fővárosba érkező 1,5 millió belföldi és külföldi turistának otthont teremtsenek.
2008. július 25. péntek 10:37 - Hírextra
A legfrissebb pekingi statisztikai adatok szerint a város 5794 szállodája 336 000 szobával, azaz összesen 660 000 ággyal várja az ötkarikás játékokra érkezőket.

"Az ötcsillagos szállodák jelenleg 77 százalékos foglalási aránnyal rendelkeznek és ezt a játékok idején 80 százalék fölé kell emelni" - mondta Csang Huj-kuang, (Zhang Huiguang) a pekingi idegenforgalmi hivatal vezetője. Hozzátette, hogy a három- és a négycsillagos hotelek szobáinak felét nem foglalták még le.

Szakértők szerint több mint 500 000 külföldi turista érkezésére lehet számítani, a hivatalos előrejelzések azonban csak 450 000 fővel számolnak. Az optimistább becsléseket a korábbi olimpiák adataira alapozták - idézte az Asia-Pacific turisztikai szervezet vezetőjét a Kungzsen Zsipao (Gongren Ribao) kínai napilap.

A belföldi turisták száma elérheti az 1,1 millió főt, s ez a fővárosnak akár 116 milliárd jüan (2522 milliárd forint) bevételt is jelenthet. Egy hatnapos pekingi csomag ára a 41 000 jüant (890 000 forintot) is elérheti.

A külföldi turisták - akik talán az illegális vagy a gátlástalan utazásszervezők célpontjai is lehetnek - a Kínából bárhonnan hívható 12301-es forródróton vagy a városban felállított mintegy 600 információs pultnál kérhetnek segítséget. Azok, akik Pekingben egynapos túrára szeretnének feliratkozni, az engedéllyel rendelkező utazásszervezőkért hívják a 8353-1111-es telefonszámot - mondta Csang Huj-kuang.

A pekingi nemzetközi repülőtéren, valamint a háromcsillagos vagy ennél magasabb besorolású szállodákban a város látnivalóit bemutató ingyenes prospektusokról is gondoskodnak.
A Kínát jobban megismerni vágyó külföldi vendégek a turisztikai hivatal szervezésében pekingi családoknál is lakhatnak.

Az önkéntes programra jelentkező több mint ezer pekingi család közül 598 szállásadót választottak ki, akiknek légkondicionálóval ellátott külön hálószobát, tiszta ágyneműt, telefon-hozzáférési és zuhanyzási lehetőséget kell biztosítaniuk a vendégek számára. A szállásért naponta legfeljebb 400-600 jüant (közel 9-13 ezer forintot) kérhetnek.

A vendéglátó családoknál legalább egy-egy főnek tudnia kell angolul, s ez a kitétel a jelentkezők többségénél nem is jelentett gondot.

A programra jelentkezett kínai családokat ráadásul örömmel tölti el, hogy ők is részt vehetnek az olimpiai játékok szervezésében, a külföldi turisták pedig általuk jobban megérthetik a kínai kultúrát és az itt élő emberek gondolkodásmódját.

A turisztikai hivatal szerint a kínai családoknál megszálló turisták többsége ázsiai országokból, elsősorban Japánból Dél-Koreából, Szingapúrból és Malajziából érkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását