2024. május 19. - Ivó, Milán

A román megszállás áldozataira emlékeztek

Az 1919-es román megszállás ötvenhat civil áldozatára emlékeztek pénteken katonai tiszteletadás mellett Hódmezővásárhelyen.
2008. július 25. péntek 11:34 - Hírextra
Az 1919-es román megszállás során számos településen történtek atrocitások, közülük azonban a Hódmezővásárhelyen történtek voltak a legsúlyosabbak, ahol ötvenhat ártatlan civilt végeztek ki kegyetlenül - mondta Koszó Péter alpolgármester (MDF).

A politikus beszédében felidézte, 1919. április 29-én és 30-án, a francia megszállók távozását követően érkeztek Hódmezővásárhelyre a román királyi hadsereg katonái. Néhány hónappal később, július 25-én egy magyar származású román hadnagy, Berényi László felhozatta a városháza börtönéből a korábban ártatlanul bebörtönzött polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberekkel egy szakasznyi katona kíséretében elindultak a város határába.

A menetet rémülten figyelők közül a tiszt többeket is belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő egyik tanyánál megálltak, ahol a román katonák gépfegyverrel halomra lőtték a csoportba állított foglyokat. A tömeggyilkosság áldozatainak csaknem negyven százaléka harminc év alatti volt.

A kivégzettek túlnyomó többsége szegény sorban élt, földművesek, iparosok voltak. A történészeknek 47 férfit sikerült azonosítaniuk, többségük hódmezővásárhelyi volt, s akadtak köztük mártélyiak is, az ismeretlenül maradt áldozatok pedig feltehetően nem helybéli vöröskatonák lehettek - mondta Koszó Péter.

A véres holttesteket a tanya mellett temették el, exhumálásukra a tömeggyilkosság után bő egy héttel került sor. Ezt követően temethették el a családtagok a város temetőiben a tömeggyilkosság áldozatait - tudatta az alpolgármester.

Később Berényi Lászlót és egy társát a román városparancsnok kiadta a feldühödött helybélieknek, akik kivégezték, majd jeltelen sírba temették őket - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását