2024. május 5. - Györgyi

Körkép a magyar élvonalbeli labdarúgás csapatairól

Két nap van hátra a hazai NB1 2008/2009-es szezonjának kezdetéig, ezért a következő összeállításunkban rövid körképet adunk az élvonalban induló tizenhat csapatról. Összeállításunk második részében a tavalyi szezonban a tabella második felén végzett csap
2008. július 24. csütörtök 13:10 - Varga Szilárd


Balaton FC Siófok

A Kuti István vállalkozó által üzemeltetett Balaton FC a 2003/2004-es szezonban Csertői Aurél vezetőedző irányításával, csodával felérő teljesítményt nyújtott: a tabella negyedik helyén végzett, alig pár fordulóval a bajnokság vége előtt szállt ki az aranyért folyó küzdelemből. A sikerek ellenére a Balaton FC nem maradt a magyar tenger partján, hanem először átmenetileg Pápára, majd Miskolcra költözött… Siófok városa futball nélkül maradt. Egészen pontosan csak 2005 nyaráig, amikor is az MTK fiókcsapataként működő FC Bodajk gazdasági társasága Siófokra tette át a székhelyét, és az újonnan létrejött Bodajk FC Siófok elindult az NBII-ben; és 2007 nyarára újból élvonalbeli csapatnak örülhettek a Balaton partján. A tavalyi szezonban három edző is megfordult a sárga-kékeknél, Botos Antalt Tornyi Barnabás váltotta, aki télen családi okok miatt felállt a kispadról, 2008 tavaszán a Honvédnál is megfordult, nagy népszerűségnek örvendő olasz tréner, Aldo Dolcetti irányította a siófoki gárdát. A klubnak a két biztos kieső miatt félnivalója már nem volt, a bajnokság tét nélkül zajlott a számára, végül a tizennegyedik helyen végzett. A siófoki elnökség marasztalta az olasz trénert, de nem fogadta el a felkínált ajánlatot, helyette az MTK ifi-csapatához ment edzősködni (azóta már onnan is felállt…). A klubvezetés új szakmai stábot keresett, a választás Détári Lajosra és Keszei Ferencre esett. Az előbbi a klubmenedzseri teendőket, míg az utóbbi a szakmai igazgatói posztot látja el. Az jobb helyezés érdekében „népességvándorlás” indult el a csapatnál, mondhatni kicserélték a gárda játékosállományának nagy részét. Habár mozgalmasnak tűnik a klub élete, mégis a siófoki futballcsapat az NB1 azon tagja, amely a legnagyobb csendben készül a 2008/2009-es bajnoki szezon rajtjára.

Átigazolások/távozások: Détári edző átalakítása következtében távozik a csapattól Bonifert Péter, Kozmor Ákos, Ambrus Sándor, Homonyik Gábriel, Melczer Vilmos, Csopaki István, Csóka Zsolt, Igor Popovic és Marco Basara. Az új érkezők között van az egykori siófoki sikercsapat tagja Hegedűs Gyula Diósgyőrből, és Györök Tamás Újpestről. Kölcsönjátékos érkezett a Honvédtól, a csatár Koós Gábor személyében. A fiatal játékos egy évig fog játszani a Balaton partján. Visszatért a csapathoz a tavalyi feljutás egyik kulcsembere, Ladóczki István is, Mogyorósi József és Kerényi Norbert érkezése mellett új igazolás a Kaposvár korábbi hálóőre, Milinte Árpád is. A klub elöljárói tárgyalnak Andruskó Attilával is, Détári Lajos szerint komoly erősítést jelentene a csapat számára.

Felkészülés, edzőmérkőzések: az első felkészülési találkozón 1-1-et játszottak a Fehérvárral, utána 2-0-ra kikaptak a másodosztályú Lombard ellen, majd hazai pályán 0-0 a Kaposvölgye VSC ellen. A Siófok edzőmeccsen idei első győzelmét Gyirmóton szerezte, 4-2-re nyertek Détári Lajos tanítványai a másodosztály nyugati csoportjában szereplő csapat ellen. Az NBIII-ban szereplő második csapat sem tétlenkedik, a Környe elleni 2-1-es vereséget követően 6-2-re győzött az Alba Regia ellen, majd következett a „diadal”: 8-0-s önbizalom-növelő győzelem a Velence ellen.

Klubmenedzser, vezetőedző: Détári Lajos

Szakmai igazgató: Keszei Ferenc

Játékoskeret: - Kapusok: Hegedűs Lajos, Balikó Milán, Milinte Árpád, - Védők: László András, Forgács András, Mogyorósi József, Kerényi Norbert, Sütő László, Tusori Richárd, Miklósvári János, Hegedűs Gyula, - Középpályások: Nagy Lajos, Kanta Szabolcs, Köntös Dániel, Györök Tamás, Ladóczki István, - Csatárok: Gajda István, Fülöp Zoltán, Horváth Bence, Magasföldi József, Koós Gábor.

Várható kezdőcsapat: Milinte – László – Kerényi –Sütő (Tusori) – Hegedűs – Nagy – Kanta – Györök – Ladóczki – Fülöp (Gajda) – Magasföldi.

Bajnoki prognózis: 11-14. hely valamelyike.


Szombathelyi Haladás FC

A nyugat-magyarországi sok-sok balszerencsét megélt zöld-fehér csapat négy év után került ismét a legjobbak közé. Kiesések, csődeljárások, csapat költöztetése miatt kényszerű NBII-es tagság, pontlevonás miatt meghiúsult feljutás után végre valami jó is következik. A népes és kitartó szurkolótáborral rendelkező szombathelyieknél stabil a gazdasági háttér, az erősnek mondható játékoskeretet hazai sztárigazolásokkal tovább erősítik, és minden bizonnyal az év meccsét is a Haladás játssza a világhírű Arsenal gárdájával. A gálamérkőzésre megszépül a Rohonci úti stadion is, az öltözők, zuhanyzók, mellékhelyiségek felújítása mellett új székeket szerelnek fel az ülőhelyi lelátóra. Kérdés, hogy ez mind mire lesz elég, mert könnyen előfordulhat, hogy a Haladás a „hagyományának” megfelelően az idei évre is csak átszállójegyet vesz az élvonalra.

Átigazolások/távozások: a több élvonalbeli csapat (Vasas, DVSC, Nyíregyháza) által is csábított Kenesei Krisztián kisebbfajta meglepetésre, a zalaegerszegi kulcsember Molnár Balázzsal egyetemben a Haladás ajánlatát fogadta el. Mellettük Nagy Gábor MTK-ba történő távozásáért cserébe érkezett Simon Ádám és Bonifert Péter. További érkezők: Simon Attila, Lengyel Dániel, Oross Márton (Gyirmót), Szép Tamás (Ajka),Joó Bálint (Répcelak, kölcsönből vissza), Devecseri Szilárd (utánpótlás),"Maikel" Mike Thiago Barbarosa de Araujo (Ipanema),Iszlai Bence (Veszprém),Salamon Jenő (Mosonmagyaróvár). Távozott Finta Péter (Fehérvár, kölcsönből vissza, onnan Veszprém), Mihalecz Péter, Subicz Gábor, Hujber Gábor (utóbbi egy évre kölcsönbe, Ajka), Hegyi László (Grosspetersdorf), Sipos Gábor (ZTE).

Felkészülés, edzőmérkőzések: a minden évben Szombathelyen megrendezett négycsapatos Király Kupa 2008-as ötödik kiírásában az első mérkőzésen 1-0-ra bizonyultak jobbnak a székesfehérváriaknál, következett a döntő, a Kaposvárral. A döntőben az 1-1-et követő büntetőpárbajban a somogyiak bizonyultak jobbnak, így a Haladásnak csak a második hely jutott. Utána nemzetközi edzőmeccsen Ausztriában 0-0 a cseh Sigma Olomuc csapatával, majd az Arsenal előtti meccsen Kenesei két találatával 2-1-re nyertek a másodosztályú Ajka ellen. Július 22-én, több mint 12 ezer néző előtt megrendezett gálamérkőzésen Kenesei és Wallcott góljaival 1-1-et játszott egymással a Haladás és az Arsenal. A világsztárokat soraiban tudó tizenháromszoros angol bajnok ellen elért bravúros döntetlen – a szombathelyieknek még a győzelemre is volt esélyük – kellő motivációt adhat a Vas megyei gárdának a jó bajnoki rajtra.

Vezetőedző: Csertői Aurél

Játékoskeret: - Kapusok: Rózsa Dániel, Gőcze Gergő, Boros Tamás, - Védők: Joó Bálint, Baráth Miklós, Balassa Péter, Kuttor Attila, Tóth Péter, Salamon Jenő, Simon Ádám, Kovács Zsolt, Guzmics Richárd, Szép Tamás, Devecseri Szilárd - Középpályások: Rajos Gábor, Kaj András, Imre János, Iszlai Bence, Bonifert Péter, Burkus Máté, Vörös Péter, "Maikel" Mike Thiago Barbarosa de Araujo (brazil-portugál), Nagy Gábor, Iszlai Bence, Sipos Norbert, Csutak Ádám, Csontos Zoltán, Tóth Norbert, Molnár Balázs, - Csatárok: Pölöskei Péter, Schimmer Szabolcs, Rácz Ferenc, Sümeghy Zoltán, Simon Attila, Oross Márton, Kenesei Krisztián, Andorka Péter.

Várható kezdőcsapat: Rózsa – Schimmer – Guzmics - Kuttor, -Tóth P. – Vörös – Molnár - Kaj – Oross - Kenesei - Simon A..

Bajnoki prognózis: 8-13. hely valamelyike.


Kecskeméti TE

Az ezredforduló után több olyan csapat is volt a magyar futballban, amely fennállása óta először jutott fel a legmagasabb osztályba: először 2000-ben a Matáv Sopron FC (idén januárban megszűnt), 2004-ben telephely-változtatással, adminisztratív úton a Lombard Pápa Thermál FC, 2006-ban a Paksi Sport Egyesület, 2008-ban pedig a Kecskeméti TE az újonc az élvonalban. Az NBII. Keleti-csoportját 2008-ban megnyerő lila-fehér csapat a másodosztályban a Szolnokot és a Ferencvárost utasította maga mögé, ezzel sporttörténelmet írva. A tulajdonosoknak, a kecskeméti önkormányzatnak és a helyi vállalkozóknak köszönhetően biztosítva van az anyagi háttér, és a csapat méltó környezetben (felújított stadion és klubépületek, kulturált kiszolgálóhelyiségek) fogadhatja ellenfeleit.

Átigazolások/távozások: a csapathoz érkezett Hegedűs Ádám (olasz alacsonyabb osztály), Menyhárt Attila (Vecsés), Rusvay Gergely (Vác), Romeo Mitrovic (Zrijnski Mostar), Alekszandar Alinpievic (Partizan Beograd), Goran Grkinic (Ethnikosz Achnasz), Vladan Cukic (FK Sartid Smederevo), Pavle Velimirovics (PArtizan Beograd), Nagy Sándor, Nagy József (FTC kölcsönadja őket), Sipos Tamás (Nyíregyháza). Távozott a csapattól Debreceni András (Budapest Honvéd, kölcsönből vissza), Weisz Tamás (Budapedt Honvéd), Széki Attilát visszarendelte az Újpest, Szabó Tamás (Szolnok), Kurucsai Milán, Kása Tibor (Tököl, kölcsönbe), valamint Mojzes Róbert,Vass Zsolt, Borsos Csaba, és Ábel Péter.

Felkészülés, edzőmérkőzések: az újonc kecskemétiek az első edzőmeccsükön 4-1-re kaptak ki a fehérvártól, ezt követte az újabb vereség Honvéd ellen, az eredmény ezúttal 4-2 lett. Az első magabiztos 5-2-es győzelmet a román Politechnica Iasi ellen szerezték, majd július 9-én 1 góllal bizonyultak jobbnak a Vasas ellen. Másodosztályú csapatok ellen is eredményes volt a „hírös város” focistáinak a játéka: KTE – Makó 2-0; KTE – PMFC 2-0; KTE – Dunaújváros 5-1. A kecskeméti lila-fehérek második csapata is sorra játssza az edzőmeccseket, amelyeken eddig, 4-0 a Soltvadkert, 8-1 és 3-2 a Kiskunfélegyháza, illetve 3-4 a Cegléd ellen.

Vezetőedző: Tomislav Sivic

Játékoskeret: - Kapusok: Fischer Attila, Nagy Zsolt, Tóth Zoltán, Romeo Mitrovic – Védők: Farkas István, Gyagya Attila, Koszó Balázs, Ivan Lovric, Hegedűs Ádám, Nagy Sándor, Schindler Szabolcs, - Középpályások: Ábel Zsolt, Koncz Zsolt, Goran Grkinic, Kósa Krisztián, Lungu Mischek, Menyhárt Attila, Némedi Norbert, , Vladan Savic, Vladan Cukic, Nagy József – Csatárok: Csordás Csaba, Balázs József, Kormos László, Pavle Velimirovics, Rusvay Gergely, Montvai Tibor, Széki Attila, Mbengono Ondoa Yannick.

Várható kezdőcsapat: Mitrovic – Schindler – Gyagya – Lovrics – Koszó – Balázs – Savics - - Lungu – Koncz – Csordás – Montvai.

Bajnoki prognózis: 11-14. hely valamelyike.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását