2024. május 5. - Györgyi

Körkép a magyar élvonalbeli labdarúgás csapatairól

Két nap van hátra a hazai NB1 2008/2009-es szezonjának kezdetéig, ezért a következő összeállításunkban rövid körképet adunk az élvonalban induló tizenhat csapatról. Összeállításunk második részében a tavalyi szezonban a tabella második felén végzett csap
2008. július 24. csütörtök 13:10 - Varga Szilárd


Paksi FC


A 2006-ban az élvonalba első ízben feljutott paksi klub bizonyította, hogy kis pénzből is lehet minőségi futballt csinálni. Az atomvárosiak a kisméretű, ugyanakkor kulturált, világítással ellátott stadion mellett egy szimpatikus, harcias, támadófutballt játszó csapatot raktak össze, főleg a volt sikercsapat, a Dunaferr egykori játékosaiból. Olyan meghatározó, rutinos játékosok alkotják a csapat magját, mint Zováth János, Éger László, Salamon Miklós, Molnár Zoltán, Tököli Attila. A Paksi FC edzője, a korábbi, szintén Dunaferr-játékos, Lengyel Ferenc vezetésével az első évben az alsóházban végzett, de már több fordulóval a bajnokság befejezése előtt biztosította a bennmaradást az élvonalban. A következő szezonban az első fordulókban nem ment a csapatnak, pont nélkül az utolsó helyen álltak, emiatt Lengyel Ferenc kénytelen volt felállni a kispadról és az új vezetőedző Gellei Imre lett. A volt szövetségi kapitány vezetésével 37 pontot gyűjtve, a tizenegyedik helyen végzett a csapat. Több nagycsapat skalpját is sikerült begyűjteni, például az Újpest, a Vasas, a Honvéd, a Zalaegerszeg, pontot raboltak a Debrecen és a Fehérvár ellen, jelentősen befolyásolva ezzel a bajnokság végkimenetelét. A Paksi FC célkitűzése a jövő évi bajnokságra az előrébblépés és a stabil középmezőny.

Átigazolások/távozások: a tehetséges fiatal középpályás, Heffler Tibort a Loki igazolta le. Belényesi Miklóst a Nyíregyháza, Balaskó Ivánt pedig a REAC csapata szerezte meg. A diósgyőri középpályás, Sipeki István és az angyalföldi védő, Pandur Péter a paksi csapat két új igazolása. A kiszemeltek között volt a debreceni kapus, Csernyánszki Norbert, és az FTC volt, a Lombard Pápa FC jelenlegi hálóőre Szűcs Lajos is, de nem jött össze a megállapodás egyikükkel sem. A másodosztályú, a 2004/2005-ös szezonban, huszonhat mérkőzésen 37 találatig jutó tatabányai gólkirály, Márkus Tibor iránt a Fradi érdeklődik, de még nem tudni, hogy leigazolják-e.

Felkészülés, edzőmérkőzések: felkészülési mérkőzésen 3-1-re nyertek a Lengyel Ferenc vezetőedző irányította győri Integrál DAC ellen, majd 3-3-as döntetlent játszottak a szlovák másodosztályú FK Slovan Duslo Salával. A Trnava ellen 1-0-s vezetésnél az újonnan szerződtetett Pandur Péter összehozott egy tizenegyest a felvidéki szomszédoknak. A másodosztályú Barcs ellen 5-2-re nyertek Márkus, Sipeki és Tököli mellőzésével. Az NBII Nyugati-csoportjában feljutásra esélyes Pécs ellen kétszer hatvanperces félidőben 1-0-ra győztek Éger László 45. percben szerzett találatával.

Vezetőedző: Gellei Imre

Játékoskeret: - Kapusok: - Kovács Attila, Pokorni Péter, Csoknyai Balázs, - Védők: Molnár Zoltán, Salamon Miklós, Éger László, Kőkuti Tamás, Tamási Gábor, Horváth Sándor, Pandur Péter, - Középpályások: Zováth János, Báló Tamás, Csehi Tamás, Böde Dániel, Mészáros István, Buzás Attila, Sipeki István, - Csatárok: Kiss Tamás, Tököli Attila, Márkus Tibor (?), Vári Barnabás, Bohner Roland.

Várható kezdőcsapat: Kovács (Pokorni) – Molnár – Salamon (Kőkuti) – Éger – Tamási (Pandur) – Zováth – Báló (Buzás) – Csehi – Sipeki – Tököli – Márkus.

Bajnoki prognózis: 7-13. hely valamelyike.


REAC

Az élvonalba 2005-ben feljutott Rákospalotai EAC az első két NB1-es szezonjában jobbára csak a kiesés elkerüléséért játszott kisebb-nagyobb sikerekkel. Azonban az idei szezonban már fordulókkal a zárás előtt biztosította helyét a következő szezonra. Tavasszal a villanyvilágítás hiánya miatt hazai pályán Sopronban játszó sárga-kékek az ősztől ismét a Budai II. László Stadionban fogadhatják ellenfeleiket, mivel elkészültek a reflektorok. Sokáig még annak a lehetősége is fennállt, hogy a rákospalotai csapatot üzemeltet gazdasági társaság Sopronba költözik, a megszűnt csapat helyére. A REAC-nál szokás a nevesebb élvonalbeli csapatoknál „kiöregedett”, illetve csapat nélküli játékosok leigazolása, s ezen a hagyományon idén sem változtatnak: Bárányos Zsolt, Tóth Norbert (ők már máshol játszanak), Erős Károly után Lisztes Krisztián is Széchenyi térre igazol. Sokáig úgy tűnt, hogy az Újpesttől elküldött Kovács Zoltán is a szomszédba megy játszani, de végül a Győri ETO ajánlatát fogadta el.

Átigazolások/távozások: Lisztes Krisztián érkezett a Ferencvárostól, Balaskó Iván a Pakstól, illetve az NBII-es barcsi védő, Horváth Ádám az új igazolás. Próbajátékon van Disztl Dávid és Hajnal Róbert (a válogatott Hajnal Tamás öccse). Nem tudni, hogy szerződést hosszabbítnak Esterházy Mátyással, Gasparik Tamással és Zana Norberttel. Kérdéses még Somorjai Tamás sorsa is, információink szerint a Vasas visszahívja középpályást.

Felkészülés, edzőmérkőzések: kezdésként 4-1-es vereség a Fáy utcában a Vasas ellen, a 3. percben megszerzett rákospalotai gólra az angyalföldiek az utolsó 25 percben 4-gyel válaszoltak. Utána egy négycsapatos felvidéki tornán vett részt a REAC, ahol a Podbrezovával és a Tatran Presov gárdájával mérkőzött meg: előbbitől 1-0-s, az utóbbitól 5-1-es vereséget szenvedett, végül 4. helyen zárta a felkészülési tornát Aczél Zoltán csapata. A palotaiak egyetlen találatát Lisztes szerezte. A Honvéd elleni durva edzőmeccsen 1-0-ra nyertek, de mindkét csapat nagy árat fizetett a szabálytalanságokkal tarkított találkozó végeredményéért: sok sérülés és eltiltások. Következő ellenfél az NBII-es Vác csapata volt, a REAC 2-1-re nyert, majd a Felcsúttal gólnélküli döntetlent játszott.

Vezetőedző: Aczél Zoltán

Játékoskeret: - Kapusok: Esterházy Mátyás, Szántai Levente, Floszmann Balázs, - Védők: Dinka Balázs, Sallai Balázs, Cseri Gergő, Kapcsos Vince, Virágh Tibor, Horváth Gábor, Kőrösi Tamás, Horváth Ádám, - Középpályások: Kőhalmi András, Kovács Balázs, Dancs Roland, Erős Károly, Selei András, Somorjai Tamás (?), Lisztes Krisztián, Rása Gergő, Zana Norbert, Disztl Dávid (?), - Csatárok: Délczeg Gergely, Torma Gábor, Nyerges Krisztián, Hajnal Róbert (?).

Várható kezdőcsapat: Szántai – Dinka – Sallai (Horváth) – Cseri – Kapcsos (Virágh) – Kőhalmi – Dancs – Erős – Lisztes – Torma – Nyerges.

Bajnoki prognózis: 8-13. hely valamelyike.


Diósgyőri VTK

A sok vihart megélt, legendás miskolci csapatnál az elmúlt 1-2 évben úgy tűnik, hogy rendeződtek a dolgok: anyagilag stabilizálták a klub helyzetét, három évvel ezelőtt elkezdték felújítani a stadiont (a főlelátó el is készült, de azóta áll a munka…), a szurkolók fanatikus kitartása töretlen, már csak egy jó csapatot kéne összerakni. Mert kell egy csapat…
A diósgyőri piros-fehérek az elmúlt négy évben – amióta az élvonalban játszanak újra – nem voltak képesek a tabella nyolcadik helyénél előrébb lépni. A 2005/2006-os szezon a téli szünetében az 5. helyen álltak, de klub anyagi gondjai miatt több meghatározó játékos távozott. A tavalyi szezon is csak 28 pont megszerzésére és a tizenharmadik helyre volt elegendő. A 2007/2008-as szezon végén visszavonult a veterán diósgyőri közönség kedvenc, Vitelki Zoltán, aki a továbbiakban a klub szakmai munkáját segíti. A klubvezetés a nyáron 80 millió forintot költött játékosvásárlásra, cél a 8-9. hely megszerzése.

Átigazolások/távozások: a házi gólkirály, Simon Attila az Újpestben folytatja pályafutását, Virág Aladár, Mogyorósi József és Nagy Tamás pedig szabadlistára került. A miskolciaknál folytatja a következő szezontól három szerb légiós, Srdjan Stanic, Duska Vranesevic és Borisz Nikolics. Mellettük három fiatal is érkezik a Tisza Volán együttesétől az U19-es válogatott Búrány Zoltán, Kreizler Károly és Gahwabi Nebil személyében. Szolnokról a DVTK-hoz szerződik a tavasszal a Ferencváros ellen gólt szerző Gohér Gergő. Sipeki István a Paksi FC-hez távozott. A klub érdeklődött a Győrben játszó Völgyi Dániel, és a kaposvári Oláh Lóránt iránt is, de az előbbi klub nem adja el játékosát, a kaposvári házi gólkirály is valószínűleg nem húzza magára piros-fehér csíkos szerelést. A válogatott kerettag kapus, Köteles László után angol másodosztályú klub érdeklődik, de úgy néz ki, hogy az eladása előtt már meg is van az utódja az ex-fradista Somodi Bence személyében: a fiatal kapus korábban tagja volt a Blackburn Rovers csapatának, az elmúlt idényben az NBII Keleti-csoportjában szereplő Vecsésben védett. Visszatért nevelőegyesületéhez a 19 éves Takács Péter; a fiatal játékos az MTK-tól tért vissza a Borsod megyei székhelyre. Csatárokat igazolt a Diósgyőr: a Magyarországon a Debrecenben és Sopronban megforduló francia állampolgárságú, Jimmy Jones Tchana, illetve rutinos gólkirály is érkezett az Avas aljára Tóth Mihály személyében. A Lombard Pápa kölcsönjátékosaként szerepel ősztől Euloge Ahodikpe. Hegedűs Gyula a Balaton partjára szerződött.

Felkészülés, edzőmérkőzések: pályaavató mérkőzésen, Abaújszántón 1-0-ra győztek a DVSC ellen, viszont a B-csapat 2-0-ra kikapott a megye II-es házigazdák ellen. Az Újpesthez hasonlóan a Diósgyőr is szlovák együttes ellen játszott felkészülési találkozót, azonban a miskolciak sem örülhettek, hiszen 3-1-es vereséget szenvedtek a szlovák másodosztályú Rimaszombat együttesétől. Utána négy vereség négy szlovák ellenféltől: a Tatran Presov után a Dubnica és a Mihalovce is kifogott a piros-fehéreken, majd következett az igazi méretes zakó: 7-0-s vereség Kassán. A mérkőzés előtt, alatt és után a diósgyőri szurkolók összemérték erejüket a helyi drukkereknek, de a miskolciak ebben a sportágban is vereséget szenvedtek, igaz csak a létszámhiány miatt és becsülettel. A csúfos vereség után sokan Vágó Attila távozását követelték, többen személyese Dlusztus Imre klubvezetőtől. A román Politechnica Iasi ellen – sok hiányzóval – 0-0-át játszottak a diósgyőriek. Július 16-án 2-1-re győztek a Bőcs ellen, majd szombaton 1-0-ra a Szolnok ellen; a győztes gólt a frissen szerződtetett Tóth Mihály szerezte.

Vezetőedző: Vágó Attila

Játékoskeret: - Kapusok: Köteles László (?), Kövesfalvi István, Somodi Bence, Vojinovic Drasko, - Védők: Bokros Tibor, Boris Milicic, Gohér Gergő, Kállai Norbert, Kreizler Károly, Sebők Vilmos, Trbovic Dane, Vida Gergely – Középpályások: Búrány Zoltán, Euloge Ahodikpe, Gahwagi Nebil, Kamber Djorde, Lakatos Béla, Lipusz Norbert, Pelacaci Florin Ioan, Pintér Zoltán, Srdjan Stanic, Szélpál Tamás, Takács Péter – Csatárok: Homma Kauzo, Kleiber Dávid, Tchana Jimmy Jones, Tóth Mihály, Vranecevic Dusko.

Várható kezdőcsapat: - Köteles – Milicic – Sebők – Kállai – Kreizler – Ahodikpe – Djorde – Lipusz - Pintér – Homma – Tóth.

Bajnoki prognózis: 8-11. hely valamelyike.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását