2024. április 27. - Zita

Körkép a magyar élvonalbeli labdarúgás csapatairól I.

Két nap van hátra a hazai NB1 2008/2009-es szezonjának kezdetéig, ezért a következő összeállításunkban rövid körképet adunk az élvonalban induló tizenhat csapatról. Először a tavalyi bajnokság első nyolc helyezettjét mutatjuk be.
2008. július 23. szerda 17:59 - Varga Szilárd
MTK Budapest

A 2007/2008-as szezon végén a 23. bajnoki címét ünneplő kék-fehér alakulat, a korábbi évek gyakorlatához képest rendhagyó módon a nyári felkészülési időszakban nem kezdett fiatalításba. Az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia által kinevelt játékosokból álló fiatal gárda mostanra „beérett”, az elmúlt 3-4 év alatt összeállt egy masszív csapat. Az MTK második számú csapata az NBIII Mátra-csoportjának megnyerése után, ősszel az NBII Keleti-csoportjában folytatja, így a csikócsapatnak lehetősége lesz összemérni az erejét a másodosztályban harmadik évadját megkezdő, jelentősen megerősödő Ferencvárossal, és az ifikkel szintén a második vonalban rajtoló DVSC II-vel. Az MTK második csapatával kapcsolatos hír még, hogy a Magyarországon korábban a Honvédnál és a Siófoknál is edzősködő olasz tréner, Aldo Dolcetti családi okok miatt nem ül le a kék-fehérek kispadjára, ehelyett hazájában vállal munkát. Helyette Simon Antal lesz az ifik edzője.

Átigazolások/ távozások: Bori Gábor és Balogh Béla angliai próbajátékon vett részt, sorsuk egyelőre még kérdéses. Az MTK legjobb játékosa, Kanta József után holland és olasz, míg Pollák Zoltán iránt cseh, német és osztrák csapatok érdeklődnek. Pollákot szívesen leigazolná az Újpest is, de a játékos inkább külföldön folytatná pályafutását. Nagy Gáborért, a másodosztály Nyugati-csoportját megnyerő Haladás sztárjáért cserébe, az MTK öt fiatalt adott cserébe a Vas megyei gárdának (többek között Ladóczkit, Homonyikot, Merczelt). A 23 éves montenegrói, Marko Radulovics személyében jobboldali védőt igazolt Garami József csapata.

Bajnokok Ligája: a Hungária körúti alakulatnak a selejtező második körében, július 30-án rögtön egy sztárcsapattal kell megküzdenie, a világbajnok Roberto Carlost, VB-bronzérmeseket és a spanyol válogatottat az idei Európa-bajnokságon győzelemre vivő Aragones edző által irányított török Fenerbachét. Az MTK idegenben kezd, a visszavágót augusztus 6-án rendezik.
Felkészülés, edzőmérkőzések: a csapat idén is Ausztriában, ezúttal Karintiában edzőtáborozott; kétgólos győzelmet aratott a román Galati ellen, egygólos vereséget szenvedett a Sparta Praha ellen, illetve egy góllal múlta felül az SK Kärnten gárdáját. Az utóbbi mérkőzésen pályára lépett Kanta József súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, így kérdésessé vált a játéka a BL-selejtezőn.

Szakmai igazgató: Garami József

Játékoskeret: - Kapusok: Végh Zoltán, Szatmári Zoltán, - Védők: Bajúsz Endre, Horváth Levente, Mladen Lambulics, Pintér Ádám, Pollák Zoltán, Bori Gábor (?), Rodenbücher István, Szekeres Adrián, Vadnai Dániel, - Középpályások: Goran Jezdimirovics, Kanta József, Kecskés Tamás, Ladóczki István (Haladás – kölcsönbe?), Nagy Gábor, Pátkai Máté, Szabó Ádám, Zsidai László, - Csatárok: Hrepka Ádám, Kulcsár Tamás, Pál András, Urbán Gábor.

Várható kezdőcsapat: Végh – Lambulics – Pollák – Rodenbücher – Bori – Kanta – Nagy – Zsidai – Pátkai – Hrepka – Urbán.

Bajnoki prognózis: 1-2. hely valamelyike.

DVSC-TEVA

A korábban zsinórban háromszoros bajnokcsapat, a Debrecen az elmúlt idényben kénytelen volt beérni az ezüstéremmel, és az UEFA-kupás helyezéssel. Az idény közben edzőváltáson – Miroslav Beráneket Herczeg András váltotta a kispadon, a vezetőedző Bücs Zsolt - is átesett hajdúsági gárda évről-évre magabiztosan szerepel az élvonal felsőházában, köszönhetően Szima Gábor tulajdonosnak. Az MTK-hoz hasonlóan a Loki második csapata is az NBII Keleti-csoportjában indul, „rangadót” vívhat a fővárosi kék-fehérekkel, és a nagy rivális Ferencvárossal.

Átigazolások/távozások: Heffler Tibor Paksról, Czarnik Károly az Integrál DAC-tól, Varga Zoltán a REAC csapatától igazolt a cívisvárosba. A Bőcsnek kölcsönadott Urbin Péter visszatér Debrecenbe. A haiti válogatott, Abel Thermeus végül is azért nem került a Debrecenhez, mert a szerződés egyik pontját nem volt képes teljesíteni.

A kameruni Daniel Chigouval, és a Vasasnak kölcsönadott és onnan visszatért Thierry Issiémou-val nem hosszabbítottak szerződést, távozhat Aco Sztojkov is. Dorge Kouemaha iránt a német Duisburg érdeklődik, megegyezés egyelőre nem született. Cvitkovics Péter után érdeklődik a Fehérvár, míg Dragan Vukmir valószínűleg távozik.

UEFA-kupa: az Intertotó-kupában menetelő Honvédhoz hasonlóan, a DVSC-nek is Kazahsztánba kell utaznia, az UEFA-kupaselejtező első fordulójára. Az ellenfél a Karagandi csapata lesz, az első mérkőzést július 17-én rendezik Kazahsztánban, a visszavágó pedig 30-án lesz az Oláh Gábor utcai arénában.

Felkészülés, edzőmérkőzések: múlt szombaton Angyalföldön 2-2-es döntetlent játszottak a Vasassal. A mérkőzés alapján elmondható, hogy pontrúgásokban erős a Loki, de a védelmén még van mit erősítenie.

Klubmenedzser, vezetőedző: Herczeg András, Bücs Zsolt

Játékoskeret: - Kapusok: Vukašin Poleksić, Balogh János, Csernyánszki Norbert, Verpecz István, - Védők: Szűcs István, Szatmári Csaba, Takács Zoltán, Bíró Péter, Komlósi Ádám, Mészáros Norbert, Máté Péter, Bernáth Csaba, Nagy Zoltán, , - Középpályások: Leandro de Almeida, Czarnik Károly, Dragan Vukmir (?), Dombi Tibor, Sándor Tamás, Nagy Róbert, Demjén Gábor, Spitzmüller István, Kiss Zoltán, Varga József, Varga Zoltán, Czvitkovics Péter, Kardos Norbert, - Csatárok: Kerekes Zsombor, Igor Bogdanović, Faggyas Milán, Rudolf Gergely, Szilágyi Péter, Aco Sztojkov (?), Heffler Tibor, Dorge Kouemaha (?).

Várható kezdőcsapat: Csernyánszki –Komlósi – Szatmári - Takács Z. – Dombi - Kiss Z. - Bogdanovic – Leandro - Czvitkovics – Kerekes – Kouemaha (Heffler).

Bajnoki prognózis: 1-3. hely valamelyike.

Győri ETO

A tavalyi évben Egervári Sándor mesteredző által dirigált győri csapat hatalmas átalakuláson ment keresztül: a részben kicserélődött és megerősített csapat a kiváló körülményeknek - az új edzőközpont, az ETO-Park, és a hamarosan elkészülő gyönyörű stadion – és a jó szakmai munkának köszönhetően, tavasszal szenzációsan szerepelt (18 megszakítás nélküli veretlen mérkőzés), és bronzérmet szerzett. A következő bajnoki küzdelemben is a stabil felsőházi tagság a cél, az 1-6. hely valamelyikének megszerzése, s természetesen megismételni a tavalyi szereplést, vagy előrébb lépni. A Debrecenhez és az MTK-hoz hasonlóan a Győr második csapata is kiharcolta a feljutást az NBII-be csak a Nyugati-csoportban. Azt egyelőre még nem tudni, hogy vállalják-e a másodosztályú megmérettetést.

Átigazolások, távozások: Pintér Attila érkezett Kaposvárról, az Újpestről elküldött és ezáltal a lila-fehérek szurkolói közt óriási meghökkenést felháborodást kiváltó veterán közönség kedvenc, Kovács Zoltán leigazolása. 28 éves szlovák válogatott középpályás érkezett a Rába-partiakhoz Mario Bicak személyében, emellett afrikai és indiai játékosokat is tesztelnek az ETO-nál. Eugene Eyah Fomumbod sorsa kérdéses.

UEFA-kupa: a kiemeltként kezelt Győri ETO grúz ellenfelet kapott az UEFA-kupa selejtezőjében, az FK Zesztafoni ellen kell kiharcolnia továbbjutást. Az első mérkőzést július 17-én Győrben játsszák, a grúziai visszavágóra 30-án kerül sor. A visszavágó mérkőzéssel kapcsolatos hír még, hogy húsz szurkoló a csapathoz tartozó küldöttséggel utazhat Grúziába, 500 euróért (kb. 120000 Ft.), a bérletesek kedvezményt kapnak.

Felkészülés, edzőmérkőzések: múlthét csütörtökön az ukrán első osztályú Karpati Lviv ellen 1-1-es döntetlent ért el a győri alakulat, a zöld-fehérek gólját, az Újpestről igazolt Kovács Zoltán szerezte.

Vezetőedző: Egervári Sándor

Játékoskeret: - Kapusok: Molnár Péter, Sasa Stevanovic, Varga Zoltán, - Védők: Kovács Zoltán, Varga Róbert, Pákolicz Dávid, Nikolov Balázs, Zoran Supić, Eugene Eyah Fomumbod (?), Stark Péter, - Középpályások: Bank István, Jäkl Antal, Józsi György, Böőr Zoltán, Varga László, Völgyi Dániel, Kiss Máté, Dudás Ádám, Koltai Tamás, Mario Bicak, - Csatárok: Bojan Brnovic, Bajzát Péter, Kovács Zoltán, Tokody Tibor, Csermelyi Imre.

Várható kezdőcsapat: Stevanovic - Pintér (Völgyi) – Fomumbod - Supic (Bank) – Nikolov – Tokody – Jakl – Koltai - Böőr – Bajzát - Kovács (Brnovic).

Bajnoki prognózis: 2-6. hely valamelyike.

Újpest FC

A 2007/2008-as bajnoki szezon téli szünetében alaposan, 13 játékossal megerősített Újpest nem váltotta be a reményeket: nemhogy bajnok, de még a dobogós helyezésről is lecsúszott. A 120 millió forintért vásárolt játékosok nem váltották be a reményeket, a jónak nem mondható tavaszi szezon közben a vezetőedző Urbányi István is felállt a kispadról, helyét a Magyar Kupában menetelő másodosztályú kiscsapat, a győri Integrál DAC trénere, Szentes Lázár foglalta el, de csodát tenni ő sem tudott. Az Újpest második számú csapata sem vitézkedett az NBIII Mátra-csoportjában, megérintette a kiesés szele. A klub- és a szakmai vezetés a „nagytakarítás” és az új csapat építése mellett határozta el magát.

Átigazolások, távozások: alighogy befejeződött a bajnoki szezon, a lila-fehér klub már június 2-án hét labdarúgót küldött el: Denis Dourandit, Györök Tamást, Juhár Tamást, Sasa Radulovicot, Regedei Csabát, Sadjo Hamant, Szalma Pált és a szurkolók nagy meglepetésére és felháborodására, a Megyeri úti közönségkedvenc Kovács Zoltánt is. A szurkolók és a klub búcsúmeccset rendezett a rutinos csatárnak. Az új igazolások között van Remili Mohamed a Szolnok csapatából, a Vasastól elcsábított Kincses Péter, és a hét évnyi külföldi légióskodás után – Angyalföld helyett Újpestre – hazatérő Kabát Péter, és Josip Cutuk. Jelentős erősítést jelenthet a gárdának a Diósgyőr házi gólkirálya, Simon Attila, és a visszatérő gólerős csatár, Rajczi Péter. Holland csapat érdeklődik a védő, Vermes Krisztián iránt, a hátvédet jelenleg a Sparta Rotterdam teszteli.

Felkészülés, edzőmérkőzések: a Szusza Ferenc-stadion gyepszőnyegének javítása miatt a lilák a Puskás Ferenc stadionban edzenek, és ott játsszák a felkészülési mérkőzéseik többségét is. Illetve Bükfürdőn és Ausztriában edzőtáboroztak. Zsinórban öt felkészülési meccsen kapott ki Szentes Lázár legénysége, először a fehérorosz Tom Toszktól 2-1-re, majd szintén 2-1-es vereség az ukrán Karpati Lviv csapatától, majd 1-0-ra elveszített felkészülési mérkőzés a szlovák FK Dukla Banská Bystricától, és 4-1-es zakó a román élvonal újoncától, a Gaz Metan Mediastól. Végül a Puskás stadionban is vereség a román Politechnikától, majd a rossz sorozatot a Rózsahegy (MFK Ruzomberok) 5-1-es legyőzésével szakították meg. A fölényesen megnyert találkozón Kabát Péter mesterhármast szerzett.

Vezetőedző: Szentes Lázár

Játékoskeret: - Kapusok: Dombai András, Balajcza Szabolcs, - Védők: Ivan Dudics, Kiss Zoltán, Josip Cutuk, Korcsmár Zsolt, Lipták Zoltán, Vaskó Tamás, - Középpályások: Remili Mohamed, Sándor György, Mario Bozics, Hajdú Norbert, Habi Ronald, Foxi Kethevoama, Takács Marcell, Kincses Péter – Csatárok: Széki Attila, Rajczi Péter, Takács Marcell (?), Simon Attila, Kabát Péter, Tisza Tibor.

Várható kezdőcsapat: Balajcza – Kiss (Dudics) – Lipták – Vaskó – Korcsmár – Sándor (Hajdú) – Bozics – Habi – Foxi (Kincses) – Rajczi (Simon) – Tisza (Kabát).

Bajnoki prognózis: 1-5. hely valamelyike.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását