2024. március 29. - Auguszta

Dvorszki László miniszteri megbízott koordinálja az EITI előkészítését

Dvorszki Lászlót nevezte ki Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős miniszter az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) budapesti székhelyének kialakításáért felelős miniszteri megbízottnak - közölte a kutatás-fejlesztésért felelős tárca né
2008. július 24. csütörtök 16:15 - Hírextra
A közlemény szerint a miniszteri megbízott koordinálja az EITI megalakulásának előkészítését, és feladata lesz többek között az EITI tizennyolc fős, az Európai Parlament által kinevezett irányító testületének első, szeptember 15-i ülésének előkészítése.

Az ülésen részt vesz José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

Dvorszki László jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos és nemzetközi igazgatójaként dolgozik. Ezt megelőzően a tel-avivi magyar nagykövetségen, illetve az oktatási minisztériumban szerzett tapasztalatot a nemzetközi tudományos kapcsolatok kiépítésében - tartalmazza a minisztérium tájékoztatója.

Mint írták, a Lisszaboni Stratégia egyértelmű célként jelölte meg, hogy Európa versenyképességének a tudáson és az innováción kell alapulnia. Ehhez elengedhetetlen a felsőoktatási intézmények, a kutatóműhelyek és a gazdasági szereplők szoros együttműködése. Ennek az együttműködésnek az elősegítésére hozta meg rendeletét az Európa Parlament és a Tanács 2008. március 11-én az EITI megalakulásáról.

Az új európai uniós intézménytől azt várják, hogy autonóm szervezetként országhatárokon és tudományterületeken átnyúló együttműködések megvalósulását segíti majd elő a gazdasági és a tudományos élet szereplői között.

Az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekért felelős miniszterei június 18-i döntése értelmében az intézetnek Budapest adhat otthont.

Az EITI budapesti székhelyének kialakításával kapcsolatos kormányzati feladatokról, és a megvalósítás pénzügyi kereteiről szóló előterjesztést a kormány várhatóan szeptemberben tárgyalja majd. A magyar kormány a székhelyért folytatott versenyben felajánlotta, hogy fedezi az EIT székhely bérleti díját 20 évig, valamint hogy fedezi 20 EITI alkalmazott munkabérének 5 évre terjedő költségeit. Az intézet helyszíne a lágymányosi INFOPARK területén lesz, amely a régió egyik legnagyobb innovációs és tudományos központja - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását