2024. május 13. - Szervác, Imola

Simon Gábor (MSZP): Mielőbb kellene egy miniszterelnök-jelölt

A stabilitás érdekében mielőbb kellene egy miniszterelnök jelölt - mondta Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke, a szociális minisztérium államtitkára a HírExtrának. A politikussal az MSZP előtt álló feladatokról beszélgettünk.
2009. július 10. péntek 07:59 - Pénzes Dávid
Sokan mondják, hogy a hétvégi kongresszuson nem történt szinte semmi érdemleges, a párt megújítását előmozdító döntés. Ön szerint is így van?

Úgy látom, hogy a kongresszus a párton belüli összerendeződést segítette. Elindított egy olyan munkát, amit az MSZP Országos Választási Bizottsága [ovb] a hét eleji döntéseiben is tovább vitt. Ez pedig már hozzájárul a választási felkészüléshez. Amikor a kongresszus állásfoglalását elfogadtuk, rögzítettük a tartalmi irányokat, vagyis melyek azok a társadalmat illetve az emberek mindennapjait elérő és általunk támogatható ügyek, amiknek a programban szeretnénk prioritást adni.

Mik ezek?

A szociális igazságosság, azaz a hétköznapok szociális biztonsága, a közbiztonság kérdése, és az igazságosabb teherelosztás irányába mutató lépések. Ezek azok a tartalmi kérdések, amik a párt formálódó programjában is határozottan meg fognak jelenni. Megjegyzem, a baloldaliság a legősibb emberi érték, azt jelenti: szolidáris vagyok a másik emberrel, közösséget vállalok vele.

A baloldaliság egyfajta út a közösséggé váláshoz. Mindenkiben lakozik baloldaliság. A baloldaliság feladhatatlan. Ezért fontos, hogy az országban sok helyütt képviselni tudjuk ezt a közösségi mentalitást, ezt az értéket – amely társadalmi bázis – és nem hatalmi szervezet.

Ön is felszólalt a kongresszuson

Így van. Elmondtam, hogy az MSZP elsőrendű feladata a baloldali érdekek és értékek hatékony képviselete. Ezért egy erős MSZP-re és nem spóraszerűen széthullott sok kicsi MSZP-re van szükségünk. Számomra nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar társadalomban felfokozottan jelent meg a szolidaritás iránti igény. Ezt a társadalom által is támogatható programokkal és konkrét intézkedésekkel kell kiszolgálni.

A helyi aktivitások összekapcsolásával új energiát kell adni a társadalomnak. Példaként említeném, hogy míg Szabolcsban rengeteg gyümölcsfán - az idei kedvező időjárás miatt - majd leszakadnak az ágak a rajtuk rothadó gyümölcs miatt, addig az ország több településén az óvodák nem tudnak gyermekeinknek gyümölcsöt venni. Felszólalásomat azzal zártam: a bajban össze kell fogni – ez a következő időszak kulcsa.

Mi történt az ovb ülésén?

Az ovb a kongresszus után elkezdte a munkát. Kedden kiadtunk egy közleményt, ami lényegében a programalkotás elindítását jelenti. Ezzel indítjuk el a szakmai közösségek, műhelyek és az MSZP egyéb szerveinek konzultációját és belső felkészülését.

Az ovb bővítését eredetileg a kongresszuson szerették volna megtenni. Ám kiderült, hogy az alapszabály szerint csak az országos választmány teheti meg ezt. Hogyan lehetséges ez? Nem tudták előre, hogy ebből gond lehet?

Az ovb bővítését egy több héten keresztül zajló politikai vita előzte meg. Ennek eredménye volt az, hogy ezt az egyeztetést végül a kongresszus egy politikai döntéssel zárja le. A kongresszus azonban azt vetette föl, hogy ez nem csak politikai döntés, hiszen az alapszabállyal is összhangban kell legyen. Az ovb bővítését tehát támogatta a kongresszus, de a végső döntést az országos választmánynak kell meghoznia.

Volt arról szó, hogy ezért akár már ezen a héten összehívják a választmányt. Végül hogyan döntöttek, mikor lesz gyűlés?

Ezekben a napokban intenzív egyeztetéseket folytattunk a kérdésben. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy a választmánynak még az őszi politikai időszak előtt össze kell ülnie. A választmányi tagok visszajelzése alapján azt mondhatom, hogy erre augusztus második felében kerül sor.

Nem túl késő ez? Hiszen az ovb bővítése lényeges kérdés, szeptemberben pedig már jön a költségvetési vita, ami az egész politikai mezőnyt erősen próbára teszi.


Az ovb már most is dolgozik. Én elkötelezett támogatója vagyok, hogy a bizottság bővüljön, és megjelenhessenek benne a munkára jelentkezők. Nyitott, integratív megközelítést tartok helyesnek. Ezért vetettem fel, hogy Szili Katalin is legyen tagja az ovb-nek. Nagyon méltányolnám és örülnék, ha számíthatnánk tudására és az erejére az ovb-ben is.

Erre kapott már reakciót?


Személyesen még nem. De visszatérve a választmány augusztusi ülésére: úgy gondolom, egy-két hét érdemben nem befolyásolja a következő időszak munkáját.

Ez az idő azonban alkalmat adhat arra, hogy a már szinte eldöntött nevek - akikkel eredetileg bővíteni szerették volna a bizottságot - megváltozzanak.


Simon Gábor
A Baloldali Ifjúsági Társulás egyik alapítója, országos titkára, alelnöke, majd 1995. és 1997. között elnöke volt. 1994-től MSZP-tag. 1996-tól az Országos Választmány tagja, 2001-től a választmány elnökhelyettese. 2000-től a Baloldali Tömörülés Platform alelnöke, jelenleg vezetőségi tagja. 2002-2004 között, az Országos Választmány elnökévé történő választásáig, alelnöke. Az Országos Választmány elnöke 2004 októberétől. Az 1994 és 1998 évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt. 2002 áprilisában a fővárosi területi listáról szerzett mandátumot. Május közepétől a foglalkoztatási és munkaügyi, valamint az informatikai és távközlési állandó parlamenti bizottságokban dolgozik. 2006-ban a főváros 26. egyéni választókerületének országgyűlési képviselőjévé választották.
Nekünk az a dolgunk, hogy a kongresszus felhatalmazása alapján ezt a munkát elvégezzük. De egy vita lefolytatása előtt, nehéz annak az eredményéről nyilatkozni. Ez a választmány feladata. Ha van az elkövetkezendő időszak politikai vitái során olyan felvetés, hogy változzon ez a kör, akkor a választmánynak ezt is meg kell tárgyalnia, utána pedig döntenie kell.

Ön támogatja azokat a személyeket, akiknek neve felmerült? (A testület tagja lenne Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László szegedi polgármester, és Burány Sándor budapesti elnök.)


Én a nyitott, integratív szemléletű ovb bővítés mellett vagyok. Mint említettem, akár további személyeket is el tudok képzelni a bizottságban. Az elnökség politikai javaslatot hozott, ami természetesen személyeket is magában foglal. Ezek után én mindent el tudok képzelni, csak azt nem, hogy a politikai, a döntést segítő vita helyett teret kapjon egy személyeskedő, személyeket minősítő megközelítés.

A személyekről külön-külön vagy együtt dönt majd a választmány?

Még nem tárgyaltunk pontos ügyrendről. Ez majd augusztus folyamán alakul ki. De az biztos, hogy ha erről tárgyalunk, akkor figyelembe kell vegyünk méltányossági és politikai eredményességi szempontokat is.

Lehet már tudni, hogy miről fog ezen kívül dönteni a választmány?

Már formálódik a napirendünk. Az ovb munkájáról, a párt belső megújításának tennivalóiról szeretnénk tájékoztatást kapni, mert szükség van egy belül elfogadható és kívülről támogatható programra, az emberek számára felvállalható ügyek képviseletére. A pártparlament ezekben a kérdésekben aktív, kezdeményező magatartást képvisel. A témák között szerepelni fog egy konzultáció a programok elindításáról, illetve szeretnénk tárgyalni az őszi hónapok politikai menetrendjéről is.

Önnek van miniszterelnök-jelöltje?


Több alkalmas személyt is látok, de nem egyedül az én tisztem, hogy találjak egy miniszterelnök-jelöltet. Ám azzal teljes mértékben egyetértek, hogy ezt a személyt előbb-utóbb meg kell keresnünk, hiszen egy többhónapos időszak főszereplője lesz. Az segíti a stabilitást, ha mielőbb megmondjuk ki lesz a jelöltünk.

Ön elvállalná?

A felkérésre akkor lehet választ adni, ha megtörténik. Egyébként ez Önön kívül még senkinek nem jutott eszébe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 10. 11:33
Kellene? De nem tőletek, nyomorult farizeusok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását