2024. március 29. - Auguszta

Tegyük jobbá a társadalmat -az ózdi kistérség is csatlakozott

Az Ózdi kistérség 23 településének polgármestere is csatlakozott az "Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében" felhíváshoz, amelyet a Szerencsi kistérség 18 polgármestere kezdeményezett még májusban - tájékoztatta Zsigray Árpád, Arl
2008. július 23. szerda 19:47 - Hírextra

Az ózdi térség polgármesterei azért döntöttek így, hogy további pressziót gyakoroljanak a döntéshozókra, hogy a kezdeményezés ne az iratszekrények tartalmát gyarapítsa, hogy folyamatosan felszínen tartsa az egyelőre lokális, de trendszerűen szélesedő problémahalmazt - közölte Zsigray Árpád.


A Szerencsi Többcélú Kistérségű Társulás 18 településének polgármestere májusban fogalmazta meg az "Önkormányzati kezdeményezés társadalmunk jobbá tétele érdekében" című petícióját, amelyben egyebek mellett azt írták: rossz a jelenlegi családtámogatási rendszer, amely "felgyorsítja és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést". A dokumentumot aláíró polgármesterek leszögezték azt is: a rendszeres szociális segélyezésre vonatkozó szabályokat "teljes egészében át kellene gondolni" , hozzátéve: a szociális segély legmagasabb összege és a minimálbér közötti különbség "a munka elkerülésére ösztönöz".


A tizennyolc település polgármestere arra kérte az Országgyűlést, a kormányt, a minisztériumokat, hogy "ne legyenek közömbösek az ország problémái iránt", a "törvényalkotás ne hunyjon szemet ezen emberi, vagy inkább embertelen életvitel térnyerése felett", szigorítsa az állam, illetőleg az önkormányzatok által nyújtott "ingyenes pénzhez jutás - szociális és gyermekjóléti támogatások - feltételeit.


A szerencsiek kezdeményezésével július 17-én ülésén a Zempléni Településszövetségbe (ZTSZ) tömörült hetvenkét település önkormányzata is egyetértett. A ZTSZ-hez tartozó Komlóska önkormányzata viszont további ötlettel egészítette ki a szerencsiek javaslatait. Eszerint a köztartozásokat lehessen levonni a segélyből, amelyre jelenleg nincs mód.


A javaslatban megfogalmazott pontok közül többet Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter is alkalmasnak tartott a továbbgondolásra, s tárgyalt az érintett polgármesterekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását