2024. április 27. - Zita

Filmforgatés a Zsolnay-gyárban

Igazi pécsi film forgatását kezdődik július végén a volt Zsolnay-gyárban. Nemcsak a történet és a főszereplő alakja kötődik szorosan a városhoz, hanem az alkotógárda néhány tagja is. A csodálatos fazekas című Dénes Gizella-regényből készülő filmet Pozsgai
2008. július 23. szerda 08:45 - Hírextra
A filmtéma ötletének születéséről Pozsgai Zsolt beszél:

- Pécsi vagyok. Tasnádi Péter, a megyeszékhely polgármestere keresett meg azzal, hogy a két év múlva várható Európa fővárosa rendezvénysorozaton jó volna a város híressé lett szülöttének, Zsolnay Vilmosnak az alakját valami módon megeleveníteni.

Szó volt színházi előadásról is, de a filmes műfajok mindegyikét is végiggondoltuk. Miközben a Zsolnai-történetet tanulmányoztam, ráakadtam Dénes Gizella regényére, és a polgármesterrel abban maradtunk, hogy ennek játékfilmes feldolgozását választjuk.

 Dénes Gizella vagy fél évszázada A csodálatos fazekas címmel írt regényt Zsolnay Vilmosról, ráérzett a sikeres üzletember magánéleti és üzemalapítási küzdelmeire. Életének erre a tizenöt évére fókuszálunk.

- Melyik korszaka ez a gyár névadójának?

- Azzal kezdődik, amikor boltossegéd létére egyszerre csak a kerámiagyártás felé fordul. A testvére ráhagyott egy téglagyárat, amelyről idővel kiderül, hogy másra is jó.

Misztikus hatások is közrejátszanak abban, hogy pályát vált. A történetet akkor fejeződik be, amikor Zsolnay Vilmos átadja az üzemet a fiának. Nem dokumentumfilm, de nem is részletes életrajz lesz a munkánk.

Azt az időszakot akarjuk elkapni, amikor egy ember átérzi a maga elhivatottságát és végigjárja az ennek szolgálatához vezető, az egyéniségének megfelelő utat. Lehetne ez az ember bárki, de ez esetben Zsolnay Vilmos lesz a főhős, de a film szereplőjévé válik a nevét viselő kerámia és a pécsi környezet is.

- Milyen állapotban van a hajdani gyár? Tudnak ott forgatni?

- Még állnak az épületek és a százéves kemencék, amelyeket ugyan nem használnak, de felfűthetők.

A területen ősszel kezdődik meg egy kulturális centrum építése, akkor ezek egy részét lebontják, kiállítótermekké alakítják, a megmaradó épületeket pedig másként hasznosítják. Most még eredeti helyszínen forgathatunk, nem kell műterembe mennünk.

A város építészeti értékeit is igyekszünk felmutatni, például a volt úttörőházat, amelyik nagyon szép kis kastélyban kapott hajdanán helyet, más barokk épületeket, a székesegyházat, a püspöki palotát, kápolnákat, a városházát, a színházat. Mindazokat, amelyek egyelőre még ugyanolyanok, amilyennek Zsolnay Vilmos láthatta őket.

A csodálatos fazekas csak egyetlen egyszer, a párizsi világkiállításra utazván mozdult ki Fünfkirchenből. Ez volt a német neve Pécsnek: Öt templom városa.

Abból a szempontból is érdekes a történet, hogy egy kiegyezési időszakban játszódik, amikor a helybeli németség átadta a hatalmat a magyaroknak.

Ez nagyon szép, felvirágzáshoz vezető korszaka volt a városnak, s magának Zsolnay Vilmosnak a sikere is ehhez a szakaszhoz kötődik.

Zsolnay Vilmos alakját Őze Áron alakítja. Szuperlatívuszokban nyilatkozik a figuráról:
- Sűrű, összetett és legendás egyéniség, boszorkányos figura, hihetetlenül izgalmas, nagy volumenű egyéniség. Néha meg olyan, mint egy gyerek, a tisztaságával, érzelmeiben, örömeiben, bánatában. Olyan, mint amilyennek én is tartom magamat.

- Miben érzi azonosnak önnön egyéniségét a főhősével?

- Például a vágyait illetően. Sok mindent vár az élettől, a sorstól, leginkább azt, hogy megtalálja a harmóniát és azt az utat, amelyen neki járnia kell - hitelesen, őszintén.

Egy-egy csendes pillanatban talán rájön, hogy esetleg magában a keresésben rejlik az út. Zsolnay Vilmos esetében végül kiteljesedik a pálya, amikor a porcelángyártással, a manufaktúrával kapcsolatos szakmai utak magánéleti ösvényekkel találkoznak össze. Előtte azonban kálváriát jár, de érzi, hogy nem szabad föladni, ha el akarja érni a harmóniát.

- A Zsolnay Vilmosról mondott jelzői közül megragadott a sűrű és boszorkányos. Mit ért ezeken?

- Sűrű az előbb elmondottak miatt, meg azért, mert őszinte és igaz emberről van szó, aki önmagának sem hazudik, s ez nagyon fontos.

A szó legjobb értelmében boszorkányos is, mert hihetetlen erők munkálnak benne, szinte jóstehetségről árulkodó gondolatok foglalkoztatják. Sok mindent előre megérez, aminek jogossága végül igazolódik.

Az a fajta "gyerekessége" tetszik nekem, hogy sikeres kereskedő létére rácsodálkozik egy földdarabra, amiről nem tudja, átalakíthatja-e a maga álma szerint, nem tudja azt sem, mi mindent kell az elgondolás megvalósításáért kockára tennie.

Szinte az irracionális felé indul el, a terv érdekében mégis képes föladni a biztos hátteret és megélhetést. Erre kevesen vállalkoznának.

- Könnyű forgatás lehet, hiszen már most együtt él a figurával...

- Ettől még nem lesz könnyű. Sokadszorra olvasom a zavarba ejtően szép, bőrkötéses forgatókönyvet, amelyet Zsolttól, a rendezőtől kaptam, s minden jelenete szinte behúz a film világába, fejben szinte már meg is kezdtem a forgatást.

Külön örülök annak, hogy a történettel vissza kell utazni az időben. A mai világból olykor jó kirándulni kicsit, akár előre, akár visszafelé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását