2024. április 18. - Andrea, Ilma

Büntetőeljárás indult

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indított a rendőrség a töki falunapon történt körhintabaleset ügyében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.
2008. július 23. szerda 13:30 - Hírextra
A közlemény szerint az elkészült előzetes műszaki szakértői vélemény megállapította, hogy az eszközön bekövetkezett törés a korábban, azon a ponton elvégzett szakszerűtlen hegesztésnek a következménye.

A baleset a töki falunapon történt vasárnap este. A körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek, egy közülük életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Farkas Norbert, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője szerdán úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a szakértő előzetes véleménye szerint a tömegszerencsétlenséget okozó baleset azért következhetett be, mert - mint fogalmazott - a körhintán talált régebben elvégzett hegesztés "a szakma szabályaitól nagyon messze volt".

Az osztályvezető még kedden azt mondta a távirati irodának, hogy az üzemeltető előzetes kihallgatása során kiderült, a körhinta nem először okozott balesetet. Az 1999-es Sziget fesztiválon ugyanennek a körhintának szakadt le két gondolája.

A balesetben akkor egy ember meghalt. A tragédia után a játékot teljesen átalakították, így üzemelt tovább - tette hozzá Farkas Norbert.

A Blikk keddi számában a körhinta üzemeltetője azt nyilatkozta, hogy szerinte semmiféle összefüggés nincs az 1999-es és a hétvégi eset között, "hisz az akkori baleset egy teljesen más berendezésen történt. Csak annyi igaz, hogy abban az esetben is én voltam az üzemben tartó."

A szerdai Népszabadságban nyilatkozott Író Béla, az 1999-es tragédiában elhunyt férfi apja, aki a lapnak elmondta: annak idején a ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt előbb vádat emelt az üzemeltető ellen, majd a bíróságon azt visszavonta.

Az áldozat édesapja - aki egyébként gépészmérnök - szerint ez azért érthetetlen, mert a birtokában lévő szakértői vélemények alapján az anyagfáradás kizárható volt, a balesetet elsősorban a játék gondatlan felállítása okozta.

Író Béla hangsúlyozta: a hinta műszaki engedélyei rendben voltak, de nem tudható, hogy azokat mi alapján adták ki. A körhintának nem volt a kész szerkezettel összevethető tervdokumentációja, és üzemeltetési utasítása sem - állította a Népszabadságnak az 1999-es tragédia érintettje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását