2024. május 5. - Györgyi

Vita a rendőrségről

Több képviselő vitatta a rendőrség tevékenységét a melegfelvonulás kapcsán az MSZP-frakció keddi ülésén - derült ki Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes szavaiból.
2008. július 22. kedd 16:40 - Hírextra
A szocialista képviselőcsoport ülése után tartott sajtótájékoztatón Kovács Tibor ugyanakkor cáfolta azt az információt, hogy kritizálták volna Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, aki jelen volt és előadást tartott a július 5-én történtekről és az ebből adódó esetleges feladatokról a frakcióülésen.

Néhányan erőteljesebb fellépést vártak volna a rendőrségtől a melegfelvonuláson, míg mások azt kérdezték, szükségszerű volt-e megengedni, hogy ugyanazon a helyszínen két ellentétes célú demonstrációt tartsanak - mondta Kovács Tibor. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a frakciótagok azt kérték, hogy a rendőrség védje meg magát a nyilvánvaló provokációtól.

Mint mondta, a miniszter kiállt amellett, hogy a rendőrség a jelenlegi jogszabályi keretek között megfelelően látta el a feladatát. Kovács Tibor kiemelte: a frakció köszönetet mondott a rendőrségnek, hogy az előre bejelentett tüntetés kulturált lebonyolításának lehetőségén dolgoztak. Megjegyezte: nem rajtuk múlt, hogy ez nem minden tekintetben így következett be.

Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a rendőrség a jövőben a törvényi keretek között, de a szükséges szigorral lépjen fel hasonló esetekben.

Draskovics Tibor augusztusban tematikus frakcióülésen ismerteti a büntető törvénykönyv tervezett módosítását és csak olyan javaslatot terjeszt ősszel az Országgyűlés elé, amelyet a szocialista képviselőcsoport túlnyomó többsége támogat - hangzott el. A módosítási elképzelésekkel összefüggő képviselői megnyilvánulásokat Kovács Tibor úgy értékelte, hogy azok tükrözték a társadalom hangulatát.

Az MSZP frakció ülésén többen kifejezték értetlenségüket amiatt, hogy például a tojásdobálás ügyében egészen eltérő álláspontot fogalmazott meg a bíróság és az ügyészség. A frakció szerint egyértelműen bűncselekménynek tekinthető a Molotov-koktélokkal és az utcakövekkel dobálás ezért a képviselők kérték, hogy tárják fel az ilyen ügyek anyagi hátterét is.

Kovács Tibor felszólította a Fideszt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz és folytassa az egyeztetést a gyülekezési törvény módosításáról.
A frakcióülés másik témája a kormány egészségügyi koncepciója volt, amelynek most kezdődik társadalmi vitája. Ebben a témában Székely Tamás, a szaktárca vezetője tartott előadást.
Schvarcz Tibor, az MSZP-frakció egészségügyi munkacsoportjának vezetője közölte: a struktúra átalakításról szóló jogszabályt, az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényt szeretnék módosítani. A módosítások eredményeként pontosan meghatároznák többek között, mik a feltételei, hogy egy intézmény súlyponti kórház lehessen.

A képviselő kitért arra, hogy új népegészségügyi szűrőprogramok is indulnak, amelyeket kivonnak a teljesítményvolumen-korlátozás alól. A szocialista frakció szerint a cselekvési program jó és egységes, meg lehet teremteni az elfogadásához a szakmai illetve a politikai konszenzust.

Schvarcz Tibor kérdésre válaszolva elmondta: kiegészítést kértek arról, hogy a kistérségeknek és a kórházaknak milyen pályázati lehetőségeik vannak. A koncepció megvalósításához szükséges forrásokkal kapcsolatban kiemelte: a pénzügyminiszter és az egészségügyi tárca vezetője egyetért abban, hogy a megtakarításokat az egészségügyben használják fel.

Kovács Tibor tájékoztatása szerint az MSZP-frakció szorgalmazta, hogy 2010-ig vezessék be az intelligens taj-kártyát. Székely Tamás ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek ennek mielőbbi bevezetésért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását