2024. április 28. - Valéria

Szerbia bizonyította elkötelezettségét Európa felé Karadzsics elfogásával

Az Európai Uniónak méltányolnia kell a demokratikus szerb erők erőfeszítéseit A szerb vízumkötelezettség eltörléséről szóló tárgyalásokat folytatni kell!
2008. július 22. kedd 16:45 - Hírextra
Tabajdi Csaba az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az Európai Parlament Koszovóról szóló jelentésének társ-jelentéstevője üdvözölte, hogy a demokratikus szerb kormány, Karadzsics elfogásával újabb lépést tett a nacionalista múlttal való szakítás felé.

"A háborús bűnösök kiadatása a Nemzetközi Büntető Bíróságnak, a szerb hatóságok teljes körű együttműködése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy Szerbia közelebb kerüljön az Európai Unióhoz. Ezért folytatni kell a hágai törvényszék listáján szereplő, háborús bűnökkel vádolt személyek felkutatását, különös tekintettel a továbbra is bujkáló Ratko Mladics szerb tábornokra és Goran Hadzsics krajinai szerb vezetőre" - hangsúlyozta Tabajdi.

"Az Európai Uniónak ugyanakkor fel kell ismernie, hogy Szerbia az utóbbi hónapokban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy lezárja az ország tragikus múltját. Borisz Tadics győzelme az elnökválasztáson, a demokraták győzelme az általános választásokon, az Európa-párti koalíció megkötése, és a háborús bűnösök felkutatására tett fokozott erőfeszítések mind azt bizonyítják, hogy a szerb nép, és a demokratikus politikai elit elkötelezte magát Európa, az Európai Unió mellett" - mondta Tabajdi.

"Ezeket az erőfeszítéseket az Európai Uniónak is értékelnie kell, továbbra is pozitív ösztönzőkkel segítve a demokratikus szerb erőket. Ilyen eszközök lehetnek a Szerbiával kötött kereskedelmi megállapodások, a szomszédságpolitika keretében nyújtott támogatási összegek megnövelése, a szerb gazdaságba történő befektetések, de mindenek előtt a jelenleg még szigorú feltételekkel kiadott, és szerbiai viszonyok között rendkívül drága vízum eltörlése" - hangsúlyozta Tabajdi. Reményét fejezte ki, hogy a mostani esemény újabb lökést ad a vízumkötelezettség eltörléséről szóló tárgyalásoknak, amely közvetlen előnnyel járna a leginkább érintett vajdasági magyar közösség számára is.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását