2024. április 19. - Emma

Szabó István vs. Szinetár Miklós

A Tér-Film-Zene Fesztivál keretében a 70 éves Szabó István, Oscar-díjas filmrendezővel beszélget Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező vasárnap a budapesti WestEnd City Center tetőkertjén - közölte Pető Zsuzsa, a rendezvénysorozat produkciós igazgatója az
2008. július 22. kedd 14:15 - Hírextra
Pető Zsuzsa elmondta, hogy a beszélgetés után levetítik Varnus Xavér hangversenyfilmjét, melyet az orgonaművész a filmrendező 70. születésnapjára készített, ezt követően pedig Szabó István 1966-ban készített Apa - Egy hit naplója című alkotását tűzik műsorra.

A július 4-én kezdődött Tér-Film-Zene Fesztivál keretében az Oscar-díjas magyar filmrendező több filmjét - az 1970-ben készült Szerelmesfilmet, az 1981-es Mephistót, valamint a Rokonok című alkotást (2006) - láthatta már a közönség. Az augusztus 3-i programban pedig Szabó István Bizalom című rendezése (1979) szerepel.

Szabó István 1938. február 18-án született Budapesten. Az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán Máriássy Félix tanítványaként szerzett diplomát. Pályáját alanyi hangvételű, költőien megformált rövidjátékfilmekkel kezdte.

Első játékfilmje az Álmodozások kora volt, ezt nemzedéki életrajzok (Apa, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25.), majd a Budapesti mesék című allegorikus filmköltemény követte.

Bizalom (1979) című filmjét már Oscar-díjra jelölték, majd a Klaus Mann regényéből rendezett Mephistóval el is nyerte az eddigi egyetlen magyar játékfilmes Oscar-díjat (1982).

A napfény íze című, 1999-ben készült filmje Európai Filmdíjat kapott, majd 2000-ben az amerikai Nemzeti Kritikusok Szövetsége (The National Board of Review) az év tíz legjobb filmje közé választotta. További jelentős filmjei közé tartozik a Redl ezredes, Hanussen, Találkozás Vénusszal, Csodálatos Júlia, Rokonok.

Szabó István az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának, valamint számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézménynek a tagja, a Széchenyi akadémia alapító tagja. Balázs Béla-díjjal 1967-ben, Kossuth-díjjal 1975-ben tüntették ki.

2002-ben Berlinben megkapta a Diamond Bucherer Award for Peace elnevezésű filmes békedíjat, 2004 végén az isztambuli Mozi és a történelem című filmfesztiválon, 2005-ben a 27. Moszkvai Filmfesztiválon is életműdíjat kapott. Júniusban az Európai Filmrendezők Szövetsége elnökévé választották.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását