2024. április 28. - Valéria

Szlovákiában is megemlékeznek a Nyugatról

Folyóirat-találkozót rendez a Szlovákiai Magyar Írók Társasága és a Selye János Egyetem a Nyugat című folyóirat centenáriumán Révkomáromban, pénteken. A 20. századi magyar irodalom meghatározó szellemi műhelyének, a Nyugatnak 2008 januárjában volt a 100 é
2008. március 27. csütörtök 19:41 - Hírextra
Elsősorban a folyóirat nyitottsága lehet nagy példa - mondta el az MTI-nek Juhász R. József, a szlovákiai magyar írószevezet választmányi tagja. Hozzátette, hogy 10 magyar és 10 szlovák irodalmi, művészeti újság szerkesztőit hívták meg a kerekasztal-beszélgetésre és a vitára.

Köztük van az Alföld, az Élet és Irodalom, a Forrás, a Jelenkor, a Kalligram, a Gömörország és a Magyar Műhely, amely hosszú ideig csak a nyugati magyar írókat szólaltatta meg, de nyitottá vált, a képzőművészet is helyet kapott benne, s az avantgárd szellemi örökséget viszi tovább, nevezetesen Kassák Lajos örökségét. Az író a Nyugatban Ignotus szerkesztése idején publikálta először az Egy ember élete és a Misilló királysága című regényét.

A kerekasztal-beszélgetés előtt Tőzsér Árpád Kossuth-díjas pozsonyi költő a Nyugat népe címmel értekezik, Bárczi Zsófia, a Nyitrai Egyetem tanára A Nyugat, mint mérce a két világháború közti szlovenszkói irodalomban címmel tart előadást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását