2024. április 19. - Emma

Soproni apácák függőkertje

Szemiramisz babiloni királynő építménye az ókor hét csodájának egyike volt. Az óriási támfalak közt lépcsőzetesen feltöltött kertje az ókori építészet remeke. Ilyet hoztak létre a 18. század közepén Sopronban is. A Szent Orsolya Rend kertje napjainkban is
2007. október 31. szerda 09:58 - Hírextra

- A soproni Várkerületre néző várfal és a zárdaépület közti terület 1747 óta a Szent Orsolya Rend tulajdona. A fal - a lőrésekig feltöltve - nyolc méterrel magasodik az utcaszint fölé. Napsütötte sétányaira szívesen kalauzolják vendégeiket a nővérek és a Szent Orsolya Általános Iskola vezetői. Híres látogatói is voltak a múltban: 1773-ban Mária Terézia, 1857-ben és 1883-ban Ferenc József és Erzsébet királyné tekintette meg - emlékeztet a kert múltjára Oláh László, a rend által működtetett általános iskola tanára.

A dél-nyugati részen fekvő kert története önmagában is érdekes. Ezt a Széchenyi térre nyíló várfalrészt 1895-ben vették meg a Posztós Ipartársulattól, 6200 forintért. A 19. században igazi függőkert volt itt. A külső alacsonyabb és a belső magasabb várfal közötti tíz méter széles feltöltött területen három közbülső támfallal négy teraszt alakítottak ki. Ezeken álltak a céh posztószárító állványai 64 méter hosszan. A Nap melegével szárították a friss kelméket. Amikor a textilgyárak kiépültek, az állványzat feleslegessé vált, elbontották. A külső várfalat is a belsőhöz magasították, és az utcaszinthez képest nyolc méter magasságig feltöltötték, egy szintre hozták a terepet. Dísznövényeket telepítettek, sétautat, kis fürdőmedencét építettek. 1950-ben, az államosítás után a medencét feltöltötték, a kert helyén sportudvar létesült. Ma hársak, fenyők, nyírfák árnyékolják.

- A dél-keleti apácakert 1991-ben elvadult állapotban, romos padokkal került vissza a Rend tulajdonába - folytatja Oláh László, a függőkert újabb kori történetének állomásaival. - Az elszáradt fákat kivágták, a régi padokat helyreállították. A visszatulajdonlás emlékére fügét ültettek, ami azóta három törzsű magas fává fejlődött, évente kétszer bőven terem. Ez a város legnagyobb fügefája. A későbbi jeles eseményekről is faültetéssel emlékeztek meg. 1996-ban a Honfoglalók bükkfáját, 2000-ben selyemakácot, 2006-ban pedig - az iskola első pap-igazgatója tiszteletére - páfrányfenyőt ültettek. Ugyanebben az esztendőben itt létesült az iskola meteorológiai állomása. A belvárosi mikroklíma mérése a diákok tudományos munkáját szolgálja. Bekapcsolódtak a boulderi Egyetem (Colorado, Egyesült Államok) GLOBE programjába, adataikkal hozzájárulva a globális éghajlatkutatáshoz.

Az apácakert első része inkább a gondozott francia parképítést, a hátsó része inkább az angol parktípust példázza. A növényágyások között sétányok szolgálják az elmélkedést. Rózsaliget, gondozott pázsit, bánáti bazsarózsa díszlik. Százéves gesztenyefák, hársfa, kétemeletnyi diófa árnyékolja a falakat. Örökzöldeken nyugszik meg a szem, bókol a hamisciprus, hamvasak az ezüstfenyők, méregzöldek a tiszafák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását