2024. április 19. - Emma

Corvin-tükör

Ötszáz év Mátyás kultuszát mutatja be festményeken, szobrokon, filmeken, képregényen és webkamerán keresztül szombattól a Budapesti Történeti Múzeum Corvin tükör - A kultusz évszázadai című új tárlata - közölte Basics Beatrix főkurátor az MTI-vel.
2008. július 22. kedd 17:26 - Hírextra
z október 31-ig látogatható kiállítás a 21. századtól visszamenőleg a 16. századig tárja fel I. Mátyás király kultuszát, így a látogató megtekintheti a Reneszánsz Év keretében meghirdetett Mátyás, a király címet viselő képregény-pályázat két nyertes alkotását, webkamerán keresztül figyelheti a Mátyás-kút körül zajló eseményeket, a csobogó vizet és a pénzt dobáló turistákat.

Egy rövidfilm megtekintésére is lehetőség nyílik a tárlaton, két fiatal alkotó ugyanis budapesti kocsmákba látogatott el, s itt kérdezte meg a fogyasztókat arról, mit tudnak Mátyás királyról és udvaráról; a főkurátor elmondása szerint érdekes és tanulságos válaszok születtek.

A tárlat anyagát képezik még egyebek mellett a Corvin mozi építési tervrajzai, makettje, korabeli filmplakátok, "erkölcsnemesítő" werkfilm az építkezésről, de látható a Corvin áruház reklámszatyra 1926-ból és plakát a Corvin-bundákról.

A millennium idején feléledő Mátyás kultuszt legjobban Benczúr Gyula festő hatalmas vásznai illusztrálják a budai királyi palota Corvin-termében, így a látogatók megtekinthetik Mátyás bevonulását Budára valamint a Mátyás külföldi követeket fogad alkotásokat. A történelmi festészet 1848-67 közötti nagy korszakának olajfestményei, köztük Madarász Viktor Hunyadi László siratása is látható majd Than Mór és Székely Bertalan alkotásai mellett.

A 18. századot Bél Mátyás Notitia Hungariae novae historico-geographica, vagyis Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetésének kötetei szemléltetik, de kiemelt jelentőségű a kiállításon látható művek közül Andrea Mantegna 16. századi Mátyás portrémásolata, valamint a Bécsújhely városának ajándékozott festmény reprója ugyanebből a századból. A bécsújhelyi kép érdekessége, hogy jelenleg 12 másolatról tudnak - mondta el a főkurátor.

A tárlaton érintőképernyős számítógépek segítségével kiegészítő információkra bukkanhatnak az érdeklődők. A Hunyadi Mátyást és családját megörökítő festmények, szobrok, könyv- és újságillusztrációk, emlékműtervek, grafikák alatt angol és magyar nyelvű magyarázatok, feliratok olvashatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását