2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Budapest Tánciskola köszönti a 10 éves Trafót

A Budapest Tánciskola köszönti a 10 éves Trafót címmel indít ötrészes táncszínházi előadássorozatot a kortárs művészeti központ tiszteletére a Budapest Tánciskola. A széria Utolsó gördület-lélekmérnök kaland/6 című nyitóelőadására a meghirdetettel ellenté
2008. július 22. kedd 23:55 - Hírextra

"Néhány nappal ezelőtt a múzeum sajnos lemondta az előadást, ezért azt szabadtéren, a Szépművészeti előtt fogjuk megtartani az eredeti időpontban, azaz este 7-kor" - számolt be a változás okairól a tánciskola vezetője.


Mint megjegyezte, a produkció iránt olyan érdeklődést tapasztaltak, hogy nem szerettek volna csalódást okozni annak lefújásával, legfeljebb a darab címéhez teszik hozzá: fedél nélkül.


"Lassan 30 éve nagyon sok térspecifikus előadást csinálunk - többek között Gül Baba türbéjében, metróperonon vagy egy torony tetején -, ez is ilyen produkció lesz, persze most szabad térre adaptálva. A közönség is sokkal nyitottabb, spontánabb a színházi falakon kívül, ilyenkor nem egy társasági, hanem művészeti esemény részesének érzi magát" - beszélt a hirtelen helyszínváltás előnyeiről Angelus Iván.


Az előadás egyszeri lesz, az ötrészes sorozat nyitódarabja. "Magunktól is készültünk, mikor a Trafó felkért minket és néhány másik táncegyüttest, hogy különböző városi eseményekkel hívjuk fel a figyelmet a szeptemberi születésnapra" - árulta el a Budapest Tánciskola művészeti vezetője.


Hozzátette: "a Hősök tere után a Flórián téri aluljáróban fogunk táncolni szeptember 1-jén, másnap a Budapest Music Centerrel közösen a Lónyay utcából üdvözöljük a Trafót, 3-án az A38 hajónál lépünk fel, majd 4-én az Újbuda Jazz Fesztivál és a MU Színház nyitóestje alkalmából táncolunk Lágymányos Impromptu címmel. Az öt eseményről filmet forgatunk, ezt vetítjük majd szeptember 5-én a Trafó falára".


A sorozat mindegyik előadásán felbukkan egy ikozaéder nevű téridom. Angelus Iván elmondása szerint ez részint egy platonikus forma, ugyanakkor egy tökéletes, 12 sarkú, 30 élű, 20 oldalú poliéder. "Ezt elkészítettük nagy méretben, és magunkkal visszük mind a hat helyszínre. Az ikozaéder egyszerre geometrikus és organikus, így praktikusan szimbolizálja azt a törekvést, ahogy mi a táncban az organikus és absztrakt formák közötti összhangot kívánjuk létrehozni" - tette hozzá.


Az Utolsó gördületről szólva az tánciskola vezetője elárulta, az előadásban is egy nagyon absztrakt táncot zavarnak meg különböző életszerű események, ezek közül egy olyan, amely nem illett a múzeum elképzeléseibe.


Az Angelus Iván által rendezett szabadtéri előadás koreográfusai és táncosai Bakó Tamás, Dolinszky Fanni és Furulyás Dóra, míg a Hegedűs Tibor és Spilák Lajos által alakított két clown-szerű figura az utcaszínházi tradíciót emeli be a produkcióba. Harsonán Gőz László, furulyán Trautsch Ildikó játszik; a darabban közreműködik Angelus Hanna és Angelus Maya is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását