2024. április 27. - Zita

Sok a felesleges pazarlás

Évente közel kétmilliárd forintnyi áramot pazarolnak el a konnektorban hagyott, de nem használt akkumulátortöltők, ezért az MDF kampányt indít "A konnektorok nem unatkoznak, ha egyedül vannak" címmel - közölte Pettkó András az MDF országgyűlési képviselőj
2008. július 21. hétfő 11:21 - Hírextra
Pettkó András a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon közel 11 millió mobil-előfizető van, tíz százalékuk, egymillió ember soha nem húzza ki a töltőt a konnektorból.

A töltők átlagosan egy wattot fogyasztanak óránként üresjáratban, ez egymillió ember esetében napi 24 millió wattot, évente pedig 8.760 millió wattot jelent, ami a paksi atomerőmű ötórás, vagy két szélerőmű éves átlagos teljesítőképességének felel meg - hangsúlyozta a képviselő.

A kampány részeként 10 ezer példányban nyomtattak ki szóróanyagot, amit iskolákba, munkahelyekre juttatnak el, illetve a párt reményei szerint a zöldszervezetek is segítik majd az akció népszerűsítését - mondta kérdésre válaszolva Pettkó András.

A mobiltöltők egységesítéséről szólva a képviselő közölte: az MDF levélben fordult Viviane Redinghez, az unió telekommunikációs és médiabiztosához, kérve, hogy támogassa a javaslatot. Hozzátette: az egységesítés Kínában már működik, szeretnék, ha Magyarországon is életbe lépne 2010 január elsejétől.

Kifejtette, hogy ettől kezdve csak egyfajta csatlakozóval lehetne csak a töltőket forgalomba hozni az unióban.

A biztos válaszát ismertetve Pettkó András azt mondta: ígéretet kaptak arra, hogy eljut a kérdés a megfelelő bizottságba. A képviselő tájékoztatása szerint az illetékes bizottság hamarosan tárgyalni fogja a kérdést, és a párt EP-képviselője, Olajos Péter is támogatni fogja az ügyet - tette hozzá.

Pettkó András emlékeztetett, hogy 2003-ban készítette el az e-hulladékok kezeléséről és hasznosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek nyomán rendelet született, de kormányzati lépések még nem, ezért az MDF továbbra is sürgeti a mielőbbi kormánydöntést az e-hulladékok kezeléséről.

Szakértők nem tudnak arról, hogy Magyarországon létezne felmérés a háztartásokban használatos elektromos készülékek készenléti üzemmódjának fogyasztásáról. Gerse Károly, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgató-helyettese osztrák példa alapján úgy számolja, hogy a lakossági felhasználás mintegy negyedét - évi három terawattórát - a készenléti üzemmódban lévő készülékek fogyasztják. Az áram jelenlegi árán számolva ez évi 20-25 milliárd forint kiadást jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását