2024. április 19. - Emma

Növesztett erek

Emberi csontvelőből, vérből és köldökzsinórból vett sejteket sikerült működő erekké alakítani egerekben - közölték amerikai kutatók.
2008. július 21. hétfő 11:17 - Hírextra
Az úgynevezett elősejtek (progenitor sejtek) az őssejtekből alakulnak ki és megfelelő hatásra további differenciálódásra képesek.

Ezek a progenitor sejtek csoportosultak és alakítottak ki működő véredényeket, melyek bekapcsolódtak a kísérleti egerek keringésébe - jelentették a Harvard orvosi karának kutatói az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Circulation Research című szakfolyóiratban.

"Ami igazán különleges a tanulmányunkban, hogy vérből és csontvelőből nyert emberi sejteket használtunk ahelyett, hogy teljesen kifejlődött ereket távolítottunk volna el, és ültettünk volna át" - mondta Joyce Bischoff, a kutatás vezetője.

Az éretlen elősejteket meghatározott körülmények között tenyésztették a laboratóriumban, mielőtt az egerekbe beültették. Az implantált sejtkeverékből egészséges vérerek kis labdacsa fejlődött ki, és növekedett.

A kutatók endotél elősejteket alkalmaztak, melyek érés után a véredények falát alkotó sejtekké differenciálódtak, valamint mezenhimális progenitor sejteket, amelyek az erek stabilitását biztosító, külső sejtekké fejlődtek.

A kutatók megállapították, hogy a felnőtt vérből, csontból, vagy a köldökzsinórvérből vett sejtek keveréke működik a legjobban. Céljuk, hogy olyan módszert dolgozzanak ki, mellyel a szervezet pótolni tudja az infarktus vagy szélütés által elzárt ereket.

"Nagyon jó és kiterjedt érképződést látunk hét napon belül, és szeretnénk ugyanezt 24-48 órán belül elérni.

Ha oxigénhiányos állapotban van a szövet, akkor pusztulásnak indul, ezért minél gyorsabban sikerül véráramlást létrehozni, annál jobb" - magyarázza Bischoff a következő kutatási szakasz fontosságát, ami az érképződés folyamatának felgyorsítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását